Японски медии: „Тошиба“ строи ядрен реактор в България за 5 милиарда долара

03 юли 2014 11:19   3 коментара   13895 прочита


„Уестингхаус Електрик“ е на финалната права за сделка с БЕХ

„Уестингхаус Електрик“ се очаква да финализира в следващите дни сделка за изграждане на нов ядрен реактор в България. Базираният в САЩ филиал на „Тошиба груп“ е на финалния етап от преговорите за основното споразумение с Българския енергиен холдинг (БЕХ) за реактор с производителност между 1 млн. и 1,2 млн. киловата. Това съобщи японският бизнес ежедневник „Никей“, пише Блиц. Очаква се оборудването да бъде пуснато в експлоатация през 2025 година. Стойността му е оценена на близо 5 млрд. долара. „Уестингхаус” също може да придобие дял в ядрената мощност на българската фирма като част от договора.

Говорител на „Тошиба” в Токио каза, че двете страни са близо до сключване на сделката, но добави, че разговорите все още продължават и детайлите все още не са уточнени. Договорът идва в момент, когато някои европейски страни се опитват да прекратят своята зависимост от Русия за енергийните си нужди в светлината на украинската криза.

Японските инженерни гиганти като „Тошиба”, „Хитачи” и „Мицубиши Хеви Индъстрис” търсят възможности извън страната си, опитвайки се да съживят атомния бизнес, който кризата с „Фукушима” удари през 2011 г. Атомните реактори на страната бяха спрени след унищожителното цунами, последвало силното земетресение, което помете АЕЦ „Фукушима”, предизвиквайки най-тежкия инцидент на едно поколение.

3 коментара
03 Юли 2014 12:51 | танас
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Не можах да разбера този нов реактор за Козлудуй ли е или за Белене?! Ако е за Белене защо се изръсиха толкова много пари за референдум, на който народа каза не на Белене ?!Всички атомни физици и енергетици се изказват против Белене и ясно заявяват, че Козлудуй ни е достатъчен, ако се построи към него нов реактор, а от Белене ще печели чужда фирма (и продажни български политици), а ние ще плащаме с години централата.


03 Юли 2014 23:49 | Георги
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Много си прав танас, ама много и някой казва ли ти тия там какви ги вършат?


04 Юли 2014 09:46 | 69
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ама вие си мислите че имаме самостоятелна политика по въпроса ли? Не, дами и господа, сега е каквото каже Америка, но, за разлика от бившия Съветски Съюз, никой няма да ни построи този реактор безплатно. Става въпрос за много пари и износ на евтина електроенергия - истинска хранилка за всякакъв род политици, мошеници и мутри. И те така.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар