Янка Такева: Учителите са готови за протест

02 юни 2023 12:57   8 коментара   4743 прочита


Договореното увеличение на работните заплати в сектора на средното образование за учители и педагогически персонал не може да се осъществи поради липсата на бюджет. Средствата обаче са заложени и са на стойност 546 млн. лв. Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева заяви в ефира на БНТ, че увеличението е договорено от 1 януари 2023 г. 345 млн. от тези средства са за учителските заплати, 59 млн. са за заплати на непедагогически персонал и над 80 млн. са за социалното осигуряване от работодателите. Ако бюджетът бъде приет, увеличаването на работните заплати ще се върне със стара дата от 1 януари 2023 г.

"Ако се забави гласуването на бюджета, сме готови с протестни действия. Редно е. Трябват ни три дни да предупредим работодателите", каза Такева, пише Факти.бг.

Днес има изпълнителен комитет на КНСБ и ще вземат решение кога учителите ще тръгнат на протестни действия.

Крайно време е да се увеличи началната работна заплата на учителите, които излизат от университетите, каза Такева. Исканото увеличение е 1900 лв.

Янка Такева заяви още, че има дефицит на учители по математически и природни дисциплини, информатика, биология, изучаване на чужди езици. За да може младите учители да влязат в училище, те трябва да имат още един стимул.

Тази учебна година има 4500 новоназначени учители, около 3 000 от тях са до 35-годишна възраст - такива, които завършват образование. Другите са такива, които се местят от едно място в друго.

Около 5-6 хиляди учители са нужни на година, каза Такева. Като работят много пенсионери, които не могат да оставят системата без редовни и качествени учители.

8 коментара
02 Юни 2023 14:53 | ГРАЖДАНИН
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Защо тази още е на този пост? Никой не говори за плачевните резултати от работата на учителите. Само пари и частни уроци, за които не плащат данъци. Учениците неграмотни, но проблемът са парите. Не ви ли е неудобно господа учители.?


02 Юни 2023 15:15 | омерзен
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Пълна отврат са т. нар. български учители ! Алчни, нагли и противни !!! Взимат по 15 раздути за българските стандарти заплати, по 50 лв. / в най - ефтиния вариант/ на час за частни уроци, отпуски, ваканции, никакво ниво на образование, пълно безхаберие за възпитание на възпитаниците им, и пак протести за заплати


02 Юни 2023 16:15 | ВЪЗМУТЕНА !!!
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

НЕ Е ЛИ НАГЛО, Г-ДА И Г-ЖИ УЧИТЕЛИ, НЕ Е ЛИ МНОГО НАЛГО????!!!
ТЕЗИ, КОИТО ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА, ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ, А ВИЕ САМО ИСКАТЕ И ИСКАТЕ И ИСКАТЕ!!!
ПОНЕ ДА ИМАШЕ ЕФЕКТ ОТ ТРУДА ВИ!!!
ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ РАСТЕ НЕГРАМОТНО!!! ЗАЩО ЛИ???
СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА!!! НЕ СТЕ ЗАСЛУЖИЛИ ТОЛКОВА, КОЛКОТО ИСКАТЕ!!
ДЕФИЦИТА ОТ УЧИТЕЛИ, ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ ЗАПЪЛНИ С ТЕЗИ ИСКАНИЯ!!! ПОЛОЖЕНИЕТО В УНИВЕРСИТЕТИТЕ Е СЪЩОТО!! БЪЛВАТ НЕГРАМОТНИ ДИПЛОМИРАНИ, НО БЕЗ ЗНАНИЯ ВСЯКАКВИ .....


02 Юни 2023 17:45 | Стефчо
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

дайте по още 50 лв за частни уроци щото се пише еВтин....


02 Юни 2023 21:10 | омерзен
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Не напразно споменах и нагли.....


03 Юни 2023 15:50 | гражданин
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

а от къде ще дойдат парите учителите са като кърлежи само смучат да де ама бюджета трябва от някъде да се пълни а не ние сме до обяд на работа пък колко са научили децата не е важно -заплатите са важни.


03 Юни 2023 15:52 | гражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

стига сте увеличавали на учителите заплатите до сега на тях най много са увеличавани заплатите и пак искат и искат -наглост.


05 Юни 2023 17:33 | нагли бе!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И ние родителите вече вме готови за протест заради лошите резултати от работата на учителите! И да не ни разправят колко ние сме виновни, а децата ни невъзпитани! Учителите не заслужават по-високи заплати! На времето не съм чувала дете от първи до четвърти клас да ходи на частни уроци, а днес е масово. Плащаме луди пари на учителите за частни уроци през всичките 12 години средно училище! Кой учител плаща данъци за тези пари, които в месечен план сигурно надхвърлят редовната им заплата! Да не говорим пък че две трети от учителите днес са доста простовати и дори неграмотни! Пък и ниско интелигентни и зле домашно възпитани, а имат претенции!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар