Яне Янев е превърнал комисията за борба с корупцията в ЕООД, твърдят колегите му

12 декември 2009 00:18   6 коментара   9321 прочита

Откриха незаведени документи в кабинета на партийния лидер, той се опасява, че може да изчезне информация за Доган, Симеон и Костов

Яне Янев е превърнал Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в ЕООД, използвал я е като средство за себеизява. Оставил в наследство много документи, които не били заведени официално, не било сигурно дали някои не са изчезнали. Това обявиха бившите му подопечни, след като официално иззеха властта в комисията. Вчера новият председател Димо Гяуров и другите трима членове - Николай Коцев от ГЕРБ, Бойко Великов от КБ и Валентин Николов от Атака, получиха достъп до цялата документация на комисията си. „Превземането“ на стаичката с документите обаче не мина без скандал.

Предаването на документите от стария на новия председател започна със сюрприз за Янев. Той бе изненадан, че намира кабинета на комисията запечатан и това видимо го ядоса. Пред вратата обаче го чакаше приемникът му, който му обясняваше, че това е станало въз основа на заповед на председателя на Народното събрание. Разправията продължи десетина минути. „Аз съм народен представител. Над мен са само законите, главният прокурор и избирателите. Вие на какво основание нахълтахте в моя кабинет и го запечатахте? Това е безпрецедентен случай“, обърна се Янев към служителите от администрацията на парламента.

Тези хора не действат в условия на правова държава, ред и законност, а действат като милиционери по заповед на партийни секретари. Не е ясно тази т.нар. комисия каква част от документацията е взела, добави той. Според лидера на РЗС управляващите ги боли не само за 14-те министри, които са в конфликт на интереси, а за всички, свързани с изпълнителната власт. Янев предупреди, че веднага ще изпрати специално писмо до главния прокурор за случая. Те могат да отнемат документи, но не могат да ми отнемат паметта, изтъкна той и заяви, че помни преписките и че ще изиска тяхното възстановяване. Лидерът на РЗС уточни, че информациите се отнасят до представителите на изпълнителната власт, Ахмед Доган, негови министри и приближени, както и до Симеон Сакскобургготски и Иван Костов.

По-късно се разбра, че кабинет номер 54 е бил запечатан, без да присъстват депутати. Свидетели са станали само представители на администрацията и експерти на комисията. Открихме голям брой незаведени преписки, което показва, че цари хаос. Между тях имаше и заведени, а това означава, че на някои е даван ход, на други не. Заподозрях личен интерес и користна цел, заяви приемникът му Димо Гяуров.

Беше набарал слабото място на медиите. Той само гледаше да се снима пред камерите. Даваше непрекъснато изявления, а ние стояхме отстрани. Неговият стил на работа е като оръдие за фойерверки - след като изгърмят, нищо не остава, присъедини се към коментарите и депутатът от ГЕРБ Николай Коцев. Като пример за хаотичност, пристрастност и търсене на лична изгодна той посочи намерението на Янев да извика 18 съдии от ВАС в комисията, без да има нейно решение за това. Това някак случайно съвпадна с избор на съдия в неговия регион, т.е, това е конфликт на интереси, коментира Коцев. Друг грях на Янев е, че не се допитвал до експерти, преди да оповести публично скандал. Това можело да доведе до оклеветяване на някого.

По-премерена бе позицията на народния представител от Коалиция за България Бойко Великов. Според него ситуацията е абсурдна, абсурден е и начинът, по който става предаването на документацията. Това е можело да се случи много по-цивилизовано, за да не се накърни авторитетът, който комисията си е извоювала.

Според Димо Гяуров обаче има разминаване между обявените от досегашния председател Янев над 500 постъпили сигнала и откритите едва 450 в стаята на комисията. Нищо чудно някой от тях да изтече от централата на РЗС сега, каза Гяуров. В следващите дни започва проверка на документите.

Ще се проверяват и експертите към комисията - щатни и нещатни. Някои може да загубят местата си. Ще си запазят работата само тези, които са достатъчно подготвени. Председателят е пръв сред равни, решенията ще бъдат колективни, ще намерим възпитан начин за комуникация с медиите, каза още Димо Гяуров. Следващото заседание на комисията е на 17 декември. На него Гяуров обеща да намерят място деликатни въпроси - декларациите за конфликт на интереси на 14 министри, в които Яне Янев изрази съмнения. Ще се разглежда и преписката срещу Искра Фидосова за конфликт на интереси и нарушаване на парламентарната етика.

6 коментара
12 Декември 2009 03:07 | садко
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

от къде излзе този смешник то целата държава се управлиява от такива некадьнизи


12 Декември 2009 07:24 | иво
Оценка:
-35
 (
39
 гласа)


Що направихте ????
"Жалбите за злоупотреби от страна на Никола Малчев са получени в Областната администрация", потвърди пред Дарик зам.-областният управител Георги Баханов. Той обаче отказа да коментира конкретни факти, тъй като специализираната проверка на всички документи все още не е приключила.


12 Декември 2009 08:46 | за г-н Баханов
Оценка:
-16
 (
22
 гласа)

за тия два месеца какво проверихте ,какво установихте !!!!!!!!!!!????????????????!!!!!!!!!!!!


12 Декември 2009 18:14 | смях в залата
Оценка:
275
 (
299
 гласа)

Попитали радио Ереван:Защо се отложи днешния пленум на БСП.А радиото отговорило:Защото Станишев ще си ляга тази вечер с Доган в Кърджали.


13 Декември 2009 06:50 | !
Оценка:
4
 (
8
 гласа)


Диоген от джунглите - 12.12.2009 г. 08:18:36
Б.Б. оч.шка доверието. Дано направеното от Янето не бъде погребано. Той не е карикатурен герой, какъвто искат да ни го натрапят. Време е баджанака да се смени като шлагер с ненадлежните и неграмотни назначения, с превръщането на съдебните актове в бонове за кореком.


13 Декември 2009 13:37 | !
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)


Г-н Яне Янев,толкова ли досега не разбрахте,че създаването на такива комисии в една Държава,са за за прах в очите на Обществото и Света,че нещо вършат.Никое правителство преди и за в бъдеще не ще допусне,да сте му коректив,да ги критикувате постоянно и т.н.За това всяка Партия иска да има пълно мнозинство,за да решава сама всички въпроси в страната,защото тя носи отговорността пред избирателите си.Затова трябва Народа да гласува задължително,за да няма сърдене сега.Не Ви упреквам,ако от сърце ,а не от други подбуди искате Ред,законност и справедливост.Въпреки,че гласувах за ГЕРБ,лично за г-н Борисов,аз също искам справедливост и справедлива соц.политика,не за всекчи,а за работещите и честни хора.Не може циганите и др.измамници да източват РБ, а работещите и безработните неспреведливо уволнени,съкратени и неназначени -от корумпирани началници и групировки,да решават нашите съдби,съдбите на избирателите в тази Държава.Без справедливост,няма да има спокойствие и вътрешен мир.20 години ..
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар