Все още съм безработна, защото не познавам правилата на българския тарикатски бизнес

11 август 2011 00:18   8 коментара   12408 прочита
Ренета Инджова
Ренета Инджова


Ренета Инджова

Интервю с единствената жена премиер на България Ренета Инджова

- Г-жо Инджова, с какво се занимавате в момента?

- В момента стоя и помагам с каквото мога на медицинския екип, който се грижи за майка ми в “Света Екатерина”, а на нея с морално присъствие за нейното оздравяване. Благодаря на на всички лекари и медицински екипи на болницата, които направиха всичко възможно, а Влади Въргала дари майка ми не само с кръв, но и с такъв кураж и обич, каквито отдавна не бях виждала. Майка ми премина през 3 операции в рамките на един месец. Това ме накара да се върна. Бях при децата ми, мислех, че ще направя така да имат и те ваканция, но уви?

- От САЩ се върнахте, нали?

- Да.

- Преди няколко месеца казахте, че сте се регистрирали на трудовата борса. Все още ли сте там?

- Продължавам да съм там.

- Още ли търсите работа?

- Да, аз съм от безработните на България, които за жалост са много.

- В какви сфери бихте желали да работите - в частния или в държавния сектор?

- Може би е било грешка, че след 10 години отсъствие от страната се захванах за работа тук, след като не познавам правилата на българския тарикатски бизнес.

- А бихте ли пробвали да работите в САЩ, след като толкова месеци един бивш премиер на България не може да си намери работа у нас?

- Аз съм се върнала, защото майка ми остана сама и не е сега моментът да продължавам трудовата си кариера в Щатите.

- Страницата “Токуда” затворена ли е за Вас, или продължавате да питате защо бяхте отстранена от поста финансов директор без никакви обяснения?

- Аз питах до едно време и оттам нататък съм предприела необходимите действия да докажа правотата на позицията си.

- Това означава ли, че сте се обърнали към съда?

- Да, те такива са механизмите, като питаш, питаш и не ти отговарят, в съда поне ще стане ясно кой кой е с за какво се бори. Скоро ще стане ясно какви са финансовите резултати за 2011, а сравнението ще даде най-точната оценка за работата ми там.

- Исках да Ви попитам дали като човек, който е бил премиер, чувствате някаква привилегия, макар че всъщност Вие вече дадохте отговор с факта, че вече половин година търсите работа. Но все пак хората разпознават ли Ви по улицата, споделят ли нещо с Вас?

- Нали е ясно, че не съм забравена и съм работила не само за една болница, но за цялата здравна система и за реформата в нея. Мисля, че грижите и вниманието, които получавам, са и като за колега здравен работник и администратор.

- Преди време бяхте казали, че жените в политиката идват в трудни времена. Смятате ли, че в българското управление трябва да има повече жени?

- Те вече са достатъчно много в цялата политическа система и елит. Даже може би са повече, отколкото в други страни. Ако питате дали по време на криза, тя нашата криза толкова е дълбока, че не знам вече дали жени или извънземни трябва да ни управляват.

- Много експерти, дори астролози предричат, че в близко бъдеще България ще бъде управлявана от президент и премиер жена. Как гледате на такава прогноза?

- Навремето, когато се появих в политиката, бях единствена?

- Преди време участвахте и в кметски, и в президентски избори. Интересувате ли се и в момента от политика? Блазни ли Ви отново да влезете в политиката?

- Политиката в сегашния й вид е неразбираема за мен. Най-неразбираемо е за мен въвличането в нея на хора, които нямат политическо битие и политическа история. Имам предложение: На тези избори нека всеки българин да се кандидатира за президент, хем всеки ще си направи бизнес от това, хем по-лесно ще се избере този, когото са си нарочили да изберат. А пък и ще стане ясно - ако някой кандидат остане и без един глас, значи жена му му изневерява с друг кандидат (смее се). То като другия бизнес го няма, за изборджийския има най-голяма перспектива!

- Вас някой канил ли Ви е да се присъедините към някоя гражданска или политическа платформа?

- Както съм казвала, крайно време е българският народ да си излъчва лидери, да ги създава, да ги отглежда и да ги подкрепя, а не да му ги свеждат отнякъде. А народът сега е на море, бори се за чадъри. И българският бизнес се бори за чадъри, а на хоризонта са се задали пак избори. Всъщност ние пребиваваме в едно състояние между парното и морето и помежду им има една голяма политическа зима. Ако мислите, че се води политическа кампания с платформи каква България искаме и какъв да е нейният президент, много се лъжете. Чета, гледам, слушам, но това нито го виждам, нито го чувам?

- Смятате ли, че в момента икономическата ситуация у нас е по-добра, отколкото преди 1-2 години по отношение на домакинствата?

- Домакинствата са доведени до състояние, че са нарушени биологичните основания на съществуването им. Монополите им взимат всичко. С глад и стягане на колани икономики не се развиват, независимо от препоръките за финансова и фискална дисциплина.

Рано или късно възниква въпросът кой ще се движи по магистралите, възниква въпросът като доматите са 30 ст., какво земеделие ще развива България. Възниква въпросът ще има ли кой да бъде управляван от господата управляващи. А системата за създаване на икономика, инфраструктури отдавна би трябвало да е излязла и да се решава на нивото на ЕС, защото са ни приели за член. А там виждаме едно бюрократично отношение на събиране на вноски от страните и на безпринципно и безогледно разпределение между заслужаващи и незаслужаващи. С бюрокрация икономика не се прави.

Крайно време е, ако ще има федерация, тя да поеме на плещите си, като почнете от “Белене” и се стигне до онова какво би представлявало насърчителна политика за секторно развитие една национална икономика. Иначе ЕС ще трябва да решава проблемите на закриване на държави.

- В този смисъл новата криза, която пъпли от САЩ, т. нар. дългова криза, смятате ли, че ще отрази на джоба на обикновения българин?

- Дълговата криза съществува от много отдавна, но понеже Америка е далече, по-добре е да се търси отговор на въпроса за българския национален дълг и как се генерира, и как расте, и как ще се застрахова. То иначе и в Слънчевата система има криза, и тя също се отразява на България! Ние не се вглеждаме в собствените си проблеми, а все търсим как някой друг ни е виновен. Американската дългова криза и българското състояние на финансите са неща, които са различни въпроси. Първо трябва да имат самостоятелно решение, преди да гледа какво влияние ще имат един на друг.

- След толкова години как възприемате прозвището, с което станахте известна в политиката - “Желязната лейди”?

- Опитвам се да го забравя.

- Защо, не Ви ли допада?

- Напротив, толкова ми харесва, че гледам да не си спомням.

- Преди време бяхте споделили, че търсите мъж с бъдеще, каквито обаче в България няма. Все пак намерихте ли такъв?

- Аз търсих, търсих и се отказах. Тук мъжете с бъдеще имат да отговарят на важни въпроси какви са ги сътворили през дългите 20 години, че и 66 даже (б.ред. - периодът от 1944 г. досега).

- Отказахте се да го търсите тук в България или все пак може да го търсите извън границите на страната?

- Защо не ме оставите да си карам спокойно старините? (смее се)

- Кое е най-безумното нещо, което се чували за себе си?

- Че съм непредсказуема. Аз съм най-предсказуемият човек, който даже има способността да предсказва важните събития в страната.

НАЗАЕМ ОТ VSEKIDEN.COM

8 коментара
11 Август 2011 10:11 | 1213
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Защото си некадърна, затова.


11 Август 2011 10:30 | Избирател
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Има си пари жената, има житейски сем. проблеми-защо да работи в несигурна бизнес атмосфера. Права е като казва, че не знае тарикатските правила на бизнеса, защото е ката. Но ми е чудно/защото и аз съм безработен, а бях на дъйржавна работа/, успява ли г-жа Инжова всеки месец, но точната дата, определена за явяване в Службата по труда, да се явява и да чака на опащките там. Почл. от закон, който е обявен на гишето, ако не отидеш този ден, губиш регистрацията си и наново попълваш формулярите/няколко/за да ти направят нова режидстрация. Аз за това не съм взел и ститинка от Държавата, защото на неявили те се, анулират регистрацията си. това е несправедливо, защото може да си по-важна работа в др. град или по сем. причини и ли др. и да не отидеш. Нарозно е направено, за да не плащат масово на хората обещетения за безработица. Но дали тя-бившият Премиер е редовна, за да взима пари от Държавата, или някой познат и заверява картончето. Това я питайте наново. Защото ние. много хора, не получавам


11 Август 2011 11:58 | хах
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Ренета ми преподаваше полит. икономика на времето и беше една рядкост за онова време с напредналите си възгледи. Спомням си я след това и като беше премиер на временното правителство. Невероятно интелигентен човек. Както казват 'вижда в бъдещето'. Но една птичка пролет не прави. Жалко че нямаме повече като нея.


11 Август 2011 14:14 | Браво
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Такива като нея трябва да са начело на Държавата, а не мутри като ББ и неграмотници простаци като Хаджигаев Плоската Мистрия!!!!!


11 Август 2011 14:17 | Чиро Чурилски
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Това алкохолно петно да не се прави на света вода ненапита, защото само за продажбата на СО МАТ - най-голямото предприятие за международен автомобилен транспорт в Европа, получи комисионна от 2 млн. германски марки от Вили Бец. Тогава беше шеф на Агенцията за приватизация за малко време и много бързо се ориентира в обстановката...
Тъпа продажна алкохоличка...


11 Август 2011 14:56 | Филипов
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Тя е един от малкото политици, които влязоха с чест и достойнство и излязоха като такива. Бръщолевенето на разни "злобари" и "всезнайковци" не може да наруши авторитета й на политик, който прояви твърдост при водната криза на "мултаците". Иначе като човек, който не се съобразява с тарикатите и псевдо бизнесмените и казва нещата такива каквито са, вероятно никога няма да получи подкрепата на политическите партии. Жалко, защото е честен човек и такива като нея трябва да управляват държавата.!


11 Август 2011 23:47 | Чичо от село
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Мога ли да кажа и Аз господа.... По нейно време на министър-председател работех в Полицията... Същата в Сапарева баня заплаши стачкуващите местни граждани със спиране на тока, ако не преустановят протестите срещу изграждането на, прословутият канал"Джерман-Скакавица" от Рила планина за водоснабдяването на София.... който по никакъв начин не реши проблема с водата, но помогна да се усвоят средствата/парите/от определени кръгове участващи в"построяването" на обекта.... Именно тогава Тя/госпожата/успя да напълни нечии джобове/на мултаците чрез строителни воиски, който беше изпълнител на обекта... и от полковник Пешлеевски стана генерал за заслуги към Илия Павлов.... И никак не ми беше чудно че две години по късно, преди да бъдат разтурени "строителни войски", при спиране на генералската кола на Е-79 в района на Дяково преди Дупница да установя че пътуват две дами/бившата министър-председател Инджова с дъщеря си/на воаяж до Сандански ....Явно Инджова и Пешлеевски са били в един отбор заедн


14 Август 2011 09:53 | читател
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Мила г- жо Инджова, стойте си при децата в чужбина и не се напъвайте за политик в България. Явно много неща не знаете от практиката в страната, а само от учебниците .Така не се управлява държава, особено пък България, която си има своите особености. Щом неможете един бизнес да завъртите, за да се издържате, как ще успеете да управлявате. Ще сте като повечето български политици, които са в управлението по други подбуди, а не за да помогнот да се подреди и управлявя добре страната. А от такива вече ни се гади!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар