Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил са тримата кандидати за български патриарх

21 юни 2024 10:54   1 коментар   1628 прочита
сн. БТА
сн. БТА


сн. БТА

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), днес в пълен състав с избор с тайно гласоподаване избра трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол.

След проверка на подадените бюлетини се установи, че с гласовете на две трети или на девет от архиереите, членове на Светия синод, са избрани: Врачанският митрополит Григорий с 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур.

Това съобщи пред журналисти говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан. Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия започна тази сутрин в 9:00 ч. своето заседание, за да определи тримата митрополити, от които на 30 юни на Патриаршеския избирателен църковен събор в София ще бъде избран новият български патриарх, който е и Софийски митрополит.

Митрополит Киприан уточни, че в този избор право не са имали да бъдат избирани Високопреосвещените епархийски митрополити: Западно– и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан, защото нямат определената в член 40 алинея 2 от Устава на БПЦ-БП изискуема възраст.

Не са имали право да бъдат избирани също Доростолският митрополит Яков, поради постановеното в член 40 алинея 3 от Устава на БПЦ-БП необходимо петгодишно служение като епархийски митрополит, както и Сливенският митрополит Арсений, обясни митрополит Киприан. Имената на избраните, съгласно член 45 и член 47 от Устава на БПЦ-БП, получили изискуемите две трети от гласовете на синодалните архиереи, трима епархийски митрополити, като достойни за патриаршеския избирателен престол, ще бъдат представени на Патриаршеския избирателен църковен събор, обясни говорителят на Светия синод.

На въпрос дали е имало големи дебати при днешните избори на тримата митрополити, митрополит Киприан отговори, че няма как да се обсъждат тези неща, но добави, че 42 тура говорят достатъчно.

Тази сутрин стана известно, че митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е заявил, че ще си направи отвод и няма да участва в избора за патриарх, защото е на 83 години.

В Светия синод сега митрополитите са в пълен състав и са 14. Гласуването днес е било тайно. За да бъде избран между тримата кандидати един митрополит, той е трябвало да получи две трети от гласовете.

Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква, да не е по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне пет години, да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни. Интронизацията на новия български патриарх, който е Софийски митрополит, ще е в същия ден, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Както БТА писа, на 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност. БТА

1 коментар
21 Юни 2024 12:44 | Петкан
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не съм религиозен, но със своя консерватизъм БЛЦ предизвиква уважението ми. Опазването на българщината се реализира най-успешно от църквата, въпреки определени съмнения. Неолибералните изпълнения на редица "специалисти" по религиозните въпроси само потвърждават мнението ми. Мнение на един външен, необременен и независим наблюдаващ...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар