Владимир Дончев: Царя има пълното основание за собственост върху имотите си

13 септември 2018 09:33   1 коментар   2954 прочита
Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

Някой от ценните часовници в колекцията на цар Борис може би е по-скъп и от двореца „Врана”, заяви бившият депутат от НДСВ

Като юрист смятам, че Царя има пълното основание за собственост върху своите имоти. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ.

„Задавам си въпроса защо след като комунистите навремето чрез закон са отнели личните имоти на наследниците на Фердинанд и Борис, сегашното демократично управление и справедлив съд не им ги връща”, допълни Дончев.

По думите му освен на недвижимите имоти е имало и опис на ценни движими вещи.

„Тези вещи също са били одържавени и след това всъщност реално са били откраднати. Сега се намират по частни колекции, при бивши хора от „Държавна сигурност”. Всички тези хора, които са ги присвоили, имат интерес въпросът с „царските имоти” да не бъде разрешаван в полза на наследниците на цар Борис и цар Фердинанд. Някой от ценните часовници в колекцията на цар Борис може би е по-скъп и от двореца „Врана”, подчерта Дончев.

Дончев беше категоричен, че дворците не са строени с държавни пари. „Позицията на адвокатите на държавата е основана на базата на твърдението на съда за правната същност на интендантството, като те приемат, че то представлява държавна институция. Това в никакъв случай не е така, защото според Търновската конституция всяка държавна институция трябва да бъде учредена със закон. Шефът на интендантството е бил назначаван от цар Фердинанд, той е управлявал от цивилната листа на царя и е действал по упълномощаване, тоест той е управлявал личните имоти на царя”, отбеляза юристът.

По думите му самият Симеон Сакскобургготски не е искал да се създаде специален закон за имотите, „и то само от скромност”. „Неговото разбиране беше, че решението на Конституционния съд, с което беше обявена протиконституционността на закона, с който са отнети имотите, е напълно достатъчно”, уточни Владимир Дончев.

„Сегашните политици тръгнаха по леката популистка линия да угодят на „вековната злоба на роба” и да бъде намерен отдушник за положението на хората в момента. Същите хора, които посрещаха Симеон и викаха: „Осанна”, сега първи вземат камък, за да хвърлят срещу него, защото не ги е оправил. Очакването някой да ги оправи води до твърде високи очаквания и оттам и злобата срещу Симеон”, коментира той.

Дончев отбеляза, че със Сакскобургготски са били близки служебно, но от 10 г. не поддържат връзка. Той припомни също, че е един от изключените от НДСВ.

източник: btvnovinite.bg

1 коментар
13 Септември 2018 16:06 | тамерланд
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

ДИНАСТИЯТА ВИНОВНА ЗА ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар