Визитата на Денков в Киев: Среща със Зеленски и подарък - реплика на меча на хан Кубрат

26 февруари 2024 15:57   3 коментара   2314 прочита
МС, пресцентър
МС, пресцентър


МС, пресцентър

Премиерът Николай Денков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в двореца в Киев. След това те дадоха съвместна пресконференция пред медиите по актуалните въпроси. 

"С българския министър-председател имахме много сериозни преговори. Обсъдихме много въпроси за нуждите на нашите войници, за нашите приоритети, за нашите последващи стъпки. Украйна цени всяка проява на подкрепа на нашата отбрана.

Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия за Черно море, за търговските маршрути и подновяване на нормално корабоплаване. Това е много важно, защото въпреки трудностите и сложното време успяваме да осигуряваме нормални икономически отношения. Ще работим за подпомагане на икономическия растеж на двете държави. Обсъдихме и сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Отделихме внимание и на двустранните споразумения за сигурност, както и за въпросите за отговорността на Русия", заяви Зеленски. 

"България много ни помага в установяването на правдата за действията на руските престъпници. България ще се присъедини много активно към работата по привличане на Русия към отговорността за престъпленията на агресията. Много ценим подкрепата на България за нашите евроинтеграционни и евроатлантични стремежи. Формулата на мира с подкрепа от България е много ценна. Ние много ценим активната роля на България за мира", посочи още веднъж украинският президент. 

Премиерът Денков от своя страна се обърна към украинския президент като му благодари за поканата и за това, че е успял да види с очите и сърцето си тяхното "несправедливо страдание, но и техния георизъм и решителност да извоюват бъдещето, за което копнеят". 

"България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Видяхме ги и в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди 2 години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници, днес ги усетих и със сетивата си. На днешната дата отбелязваме поредна мрачна годишнина - преди 10 години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на непрекъснатата агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя на пълната инвазия на 24 февруари 2022 г. Продължаващата вече 2 години пълномащабна война на Русия срещу Украйна е война срещу Европа, срещу целия демократичен свят. Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна", каза още Денков.

Според Николай Денков „амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България“. 

„България застава безпрекословно на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна агресия. На страната на човешкия живот и достойнство, на свободата, демокрацията и международния правов ред. Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на войната, водена от режима на Путин с недопустима цел – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, да бъде подчинена или унищожена. И повече от 700 дни сме свидетели на героизма на украинския народ, който се бори както за своята свобода, така и за мира в Европа и у нас, за защита на благоденствието, което сме постигнали“, каза още българският министър-председател. 

Николай Денков увери, че българското правителство и парламентарно мнозинство работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.

„Оставаме ангажирани с прилагането на Формулата за мир на Украйна за постигане на справедлив, цялостен и устойчив мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право. Имаме готовност за сътрудничество и в контекста на създадената Международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия, като България е сред учредителите на Коалицията. Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. Призовавам международната демократична общност да остане единна в подкрепата си за Украйна, за да бъде този ден по-скоро! Скъпи украинци, г-н президент, България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи“, каза още Денков. 

Премиерът заяви, че българската делегация е подарила на президента Зеленски реплика на меча на хан Кубрат с два символа - единият, че свободата се постига с меч, а вторият, че хан Кубрат е показал, че за да може да се успее, хората трябва да са единни.

Николай Денков каза още, че подаръкът символизира „европейските усилия да се помогне на една от европейските нации, която се намира в затруднение“. „Това е нашият знак, освен всички друго, което правим, че сме заедно с вас в тази битка. Ще бъдем заедно толкова, колкото е необходимо“, каза още българският премиер. 

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски благодари за получения подарък, но каза, че все още не го е видял, тъй като повечете подаръци почти никога не успява да ги види./Дарик

3 коментара
27 Февруари 2024 06:59 | Вт.
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Молете се една от нуждите на украинските войници да не бъдат..... български войници...


27 Февруари 2024 08:26 | дядо
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Защо реплика от меча на хан Кубрат, подари му реплика от твоето академично постижение САПОНИЕРКА


27 Февруари 2024 11:47 | МАКЕО
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

МНОГО ТОЧНИ КОМЕНТАРИ И ОТ ДВАМАТА ПО ГОРЕ !!!
НАПИШЕТЕ В ГУГЪЛ -ПРОЕКТЪТ УКРАЙНА И ЩЕ ВИДИТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС
И КАКВО Е ЗАМИСЛЕНО ОТ ЕВРЕИТЕ ОЩЕ ПРЕЗ 1945г.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар