Вицепремиерът Дончев посочи най-хубавия сценарий за изчезването на К-19 от България

12 май 2020 08:18   2 коментара   3098 прочита


Не е вярно, че всичко е съсредоточено в ръцете на здравния министър. Решенията се взимат в режим на Министерския съвет. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред Bulgaria on air. В предаването "Брюксел 1" той коментира, че освен запазване на здравето, всички са научили много и за болниците и за организацията. По думите му най-хубавият сценарий е, че вирусът сам ще изчезне със затоплянето на времето. "Научихме много за последните два месеца - как нашите лекари да лекуват заболяването, как сами да произвеждаме предпазни средства, как институциите да въвеждат и контролират карантината, как сами да пазим себе си и семействата си.

Дори да дойде втори пик, вече ще сме много по-подготвени. Най-голямото изкуство е как да правим това и в същото време да даваме шанс на икономиката и живота такъв, какъвто го познаваме", обясни той. По думите му икономическите мерки са добри и навременни. Първо имаме не многобройни като състав групи, но пък изключително чувствителни, за които следва да се направи много, каза той и даде пример с хората в културата. Посочи и необходимостта за помощ в медиите. "

Трябва да предложим мерки по отношение на средните и дори големите предприятия", смята още Дончев. Той очаква скоро да са готови и достъпните банкови услуги за облекчаване. И подчерта, че основната идея е ликвидна подкрепа. Относно мярката 60:40 той каза, че има заявления от нас 10 000 фирми и за над 150 000 служители. От коментара на вицепремиера стана ясно, че тази мярка не е правена и за всички фирми.

Целта е запазване на работните места. Държавата не е в състояние да влезе във всяко предприятие и да плати заплатите на всички работници, категоричен е Дончев. И добави, че трябва да се наблюдават прогнозите. Той обърна внимание, че сме влезли в кризата с ниска безработица. Прогнозата на Дончев пък е за 7% ръст на безработицата. Очакванията са и за афтършок след пандемията.  

  Blitz. bg 

2 коментара
12 Май 2020 14:56 | Герб =гроб
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Герб си отива, СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА :)


13 Май 2020 00:13 | Хигиенист
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Всеки може да дава мнения, но това са само прогнози, а истината е, че зад всичко стои конспирация . Хората затъват в мизерията, а някакви измислени политици, хлебоядци им пълнят главите с бръмбари и ги притискат да стоят в “ клетка” като затворници докато те самите се разхождат наляво, надясно с оправданието, че са много важни . Лицемерие !!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар