Васил Божков обвини Дянков, че прави стъкмистика, не бюджет

11 декември 2009 00:18   1 коментар   20132 прочита
Васил Божков
Васил Божков


Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков отново влезе в закачка с финансовия министър Симеон Дянков. Това стана вчера след явяването му пред Софийския градски съд, където даде показания по делото срещу Александър Томов за източването на ЦСКА и металургичния комбинат „Кремиковци“. Аз си имам мнение за министъра на финансите. Човек, който се номинира сам, класира се сам, говори сам за себе си - аз какво мога да кажа, с тези думи Божков отговори на питанията за финансовата политика на правителството и решенията, свързани с повишаването на данъка върху хазарта на 15 %.

По отношение на бюджета, наложен от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, Божков отговори, че той прави стъкмистика, не прави бюджет. Според Божков с действията си правителството убива едни сектори от икономиката, за да освободи място за други. По думите му, в бюджета няма да влязат пари, ще влязат многократно по-малко, отколкото досега. В съдебната зала Божков призна, че е продал ЦСКА срещу 15 млн. евро, като последните две вноски били прехвърляне на имущество. Предположи, че покупката е осъществена от Прамод Митал. Божков сподели още, че вече не се интересува от българския футбол. Просто този бизнес се уби, той се одържави. Някой трябва да работи само за това. Аз не знам дали има такъв и надали, и да има, винаги ще успее да ги изкара, допълни Божков.

Свидетел по делото беше и селекционерът Димитър Пенев. Той заяви, че не е участвал в решаването на финансови въпроси и като член на надзорния съвет на ЦСКА се е занимавал единствено със спортно-техническата дейност. Александър Томов пък изрази задоволството си от хода на делото. Доволен съм, видя се, че е имало прикриване на истинските проблеми на „Кремиковци“. През 2007 година, когато сме управлявали „Кремиковци“, заплатите на работниците са увеличени с 30 на сто, а приходите в бюджета са рекордни - произвели сме близо 3% от БВП на България. Година по-късно загубите са 300 млн, коментира Томов. Томов е подсъдим за източването на общо 36 156 820 лева от металургичния комбинат „Кремиковци“ АД и ПФК ЦСКА АД. Заедно с него по обвинение за длъжностно присвояване и документно престъпление пред съда са изправени Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

1 коментар
11 Декември 2009 05:26 | Петричанин
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Стара информация.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар