В пореден задочен спор влязоха ГЕРБ и БСП в парламента

07 февруари 2013 16:45   2 коментара   7469 прочита
Снимка: архив, Impact Press Group
Снимка: архив, Impact Press Group


Снимка: архив, Impact Press Group

Днес депутатите от управляващото мнозинство Александър Ненков и Станислав Димитров решиха да ”развенчаят” загрижеността на опозицията за Черноморското крайбрежие.

Изказването на двамата идва на фона на вчерашната среща на левицата с еколози, на която социалистите обявиха конкретните си законодателни предложения. На първо място те настояват да бъде наложен мораториум върху разпореждането, промяната на предназначението и строителните дейности върху имоти, които са държавна собственост по Черноморието. На второ място левицата предлага по-добри механизми за опазване на територията. Третата стъпка е създаване на Национален парк Българско Черноморие, който да обхваща териториите на девствени плажове по Черноморието.

Днес Ненков обясни, че мнозинството иска да ”развенчае един мит” – за това, че лидерът на БСП Сергей Станишев и депутатът от БСП Димчо Михалевски са изключително загрижени за крайбрежието. Народният представител от ГЕРБ за пореден път влезе в темата кой всъщност е виновен за скандала ”Дюнигейт”, който избухна миналата година. Тогава стана ясно, че 29 декара земя край Несебър е продадена на много ниска цена на частно лице, което дни по-късно я препродава на в пъти по-висока цена. Стана ясно още, че в терена има редки сиви дюни, който са защитени от закона.

Днес Ненков изтъкна, че стъпките да се стигне дотук са предприети още от предишните управляващи – теза, неведнъж повтаряна от мнозинството.

По думите на депутата от мнозинството на 30.07.2007 година инвеститорът внася инвестиционно предложение и стартира процедура по ОВОС при 50% плътност за застрояване на 15 метра височина на сградите. На същата дата тогавашният директор на РИОСВ Бургас информира инвеститора, че е необходима допълнителна информация за продължаване на процедурата, обясни Ненков. На 2 август 2007 година директорът на РИОСВ Бургас одобрява инвестиционното предложение, без инвеститорът да е предоставил изисканата му допълнителна информация. Това става на следващия ден, след като проектът е одобрен.

Той коментира и темата за Камчийски пясъци. По думите на Ненков правителството на НДСВ е преобразувало територията на девствените плажове и гори от публична държавна собственост в частна държавна собственост, което по думите на Ненков е незаконно при защитени територии.

През 2006 година със заменка част от Камчийски пясъци стават собственост на частна фирма. Продажбата се извършва за 14 стотинки на квадратен метър при реални пазарни цени на имот първа линия на морето 80 лева на квадратен метър, подчерта депутатът. От тази далавера, по неговите изчисления, държавата е ощетена с около 32 милиона лева.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обвини левицата в популизъм с искането им за мораториум за строителство.

Той нарече опозицията ”машина за лъжи, популизъм и демагогия”. По думите на Иванов всички действия на ”тройната колация” са ”говорят едно, а правят друго”.

източник: dnes.bg

2 коментара
08 Февруари 2013 10:17 | круник
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Каде сте бе герои и писатели


08 Февруари 2013 17:55 | наблюдател
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

те парламента го направиха, частна фирма, лични интереси, те забравиха кой ги избра за да са там
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар