В Италия свалиха знамената заради българката Наталия Бельова

12 март 2021 00:08   3 коментара   7361 прочита


Знамената в намиращото се на седемдесетина километра южно от Неапол градче Батипаля и в близкото голямо село Чичерале останаха спуснати за последно и днес, четвъртък, в памет на нашата сънародничка Наталия Бельова.

На връх Осми март, в понеделник, тя загина от задушаване след като спаси от пожар двамата възрастни съпрузи на 88 и 85 години, за които се грижела от няколко години в Батипаля. След като ги изнесла в пет часа сутринта живи и здрави на двора пред вилата, където старците живеели, сънародничката ни се върнала да им донесе връхни дрехи и да вземе някои ценни вещи, но пламъците и острите задушливи газове не се смелили над нея.

Още същия ден кметицата на Батипаля Чечилия Франчезе и кметът на Чичерале и бивш журналист Джерардо Антелмо обявиха тридневен траур в подопечните им общини и разпоредиха всички знамена на териториите им да бъдат спуснати.

Траурната церемония по прощаването с Наталия Бельова се състоя в сряда по обяд в базиликата „Свети Георги Победоносец“ в живописното село Чичероле, което има 1300 жители. Там сънародничката ни от вранчанско се била установила преди няколко години, когато дошла да заработва насъщния в Италия и там бил постоянният й адрес.

Познавали я добре всички местни хора, към които тя се отнасяла с уважение и съответно била винаги тачена от съселяните си - италианци. Това подчерта в словото си по време на траурната церемония кметът на Чичерале Джерардо Антелмо, който нарече сънародничката ни „нашата съгражданка“ и определи стореното от нея като проява на истински героизъм.

„Тя спаси двамата италианци от Батипаля, на които прислугваше и жестът й е демонстрация на истинска хуманност“ – каза още Джерардо Антелмо. Кметът изтъкна също така, че Наталия е била приета радушно в голямото семейство на Чичерале и за това примерът й ще осветява занапред житейския път на всички жители на селото. В заключение просълзеният бивш журналист посочи, че на лято в местния музей „Едгар Дега“, ще бъде поставен нарисуван от известен наш художник голям портрет на Наталия, който да напомня на поколенията за нейния подвиг.

Според кмета Антелмо и според присъстващата на траурната церемония в Чичерале дъщеря на Наталия – Алина, сънародничката ни била пожелала да спи вечния си сън в гробището на италианското село. Днес сутринта обаче всекидневникът №1 на Неапол „Ил Матино“ и някои местни издания в областта Кампаня писаха, че тленните останки на Наталия ще бъдат пренесени в България и ще бъдат погребани в родния й Борован.

Специално за „Телеграф“ и „Монитор“ светлина върху случя хвърли началникът на казармата на карабинерите в градчето Батипаля майор Систо Витантонио. Той потвърди в телефонен разговор, че Наталия Бельова вече е погребана в гробището на нейното второ родно село – Чичерале, като разходите по изпращането й в Отвъдното са поети изцяло от общината./Monitor.bg

3 коментара
12 Март 2021 06:24 | гоше
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Мърши защо не коментирате тука и напишете нещо добро
ПОКЛОН ПРЕД ТАКИВА БЪЛГАРИ


12 Март 2021 10:50 | Чел
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Кой да коментира свестните хора са на вънка в кочината е само материала на ГЕРБ


12 Март 2021 14:37 | С
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Е само кято прочетох "прислугваше" с прех и им турих една путкамайна на италианците смешни
Ва фанкуло италия
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар