US медии: И ЦРУ смята, че саудитският принц е поръчител на убийството на Хашоги

17 ноември 2018 11:11   1771 прочита
Снимка: EPA
Снимка: EPA


Снимка: EPA

Журналистът влязъл в смъртоносния капан след уверения от посланика на страната му в САЩ

Според анализ на ЦРУ коронованият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е разпоредил убийството на журналиста Джамал Хашоги в Турция, съобщава Би Би Си, като се позовава на публикации в няколко американски медии.

Източници от разузнавателните среди са коментирали пред АП и „Вашингтон Пост”, че към момента няма доказателство за пряка връзка, но сложната операция в консулството на петролната монархия в Истанбул със сигурност е била проведена с одобрение от най-високите нива на държавното управление.

ЦРУ има данни, че саудитският посланик в САЩ (и брат на принца) е провел телефонен разговор с Хашоги, в който го е уверил, че е безопасно да посети консулството в Истанбул – мястото, където по-късно журналистът бива убит от служители на тайните служби.

Официално никой във Вашингтон не коментира публикациите, но източници от ЦРУ твърдят, че и Белият дом, и Държавният департамент са получили данните от анализа.

Убийството на Хашоги, критик на сегашната власт в Саудитска Арабия и ветеран в политическите процеси в Близкия Изток, предизвика голям международен отзвук. Турция реагира особено остро, като се наложи в южната ни съседка на извънредни посещения да идват множество високопоставени саудитски представители.

Сред тях – и главният прокурор на кралството, който ще иска смъртни присъди за петима замесени в убийството. Тезата на Риад е, че обвинените са действали на своя глава и никой в управлението на кралството не е искал да се стига до отнемане на живот.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар