Управителят на БНБ Иван Искров защити кандидатурата на Илиян Михов от нападките на Иван Костов

23 януари 2010 00:16   5236 прочита
Иван Искров
Иван Искров


Иван Искров

Управителят на БНБ Иван Искров защити новото попълнение в кабинета на Бойко Борисов - Илиян Михов. Искров призова да се прави разлика между теоретичните спорове и действията на политиците, визирайки предишна идея на Михов - за т.нар. „хлабав борд“. За да подчертае колко голям професионалист е бъдещият вицепремиер, Искров припомни, че през 2004 г. го е поканил за член на Консултативния съвет на БНБ.

Кризата ще си отиде така, както дойде, обяви Иван Искров. Шефът на БНБ бе категоричен, че основната задача на централната банка е да подготви страната и търговските банки да станат част от европейската финансова система. Валутният борд се запазва до приемане на еврото.

Иван Искров опроверга три мита, създадени за България. Първият - че дефицитът по текущата сметка е неустойчив и валутният борд ще рухне. Вторият - че фиксираният валутен курс ограничава България, и третият, защитаван особено в началото на 2009-а и предизвикал задържане на инвестициите - че ще има лавина от лоши кредити в нашата икономика, недостигаща ликвидност и чуждите банки ще се изнесат, което щяло да има много сериозни последици за банките и растежа. Нищо от това не се случи, заяви Искров. Валутните резерви на БНБ не са намалели, фиксираният валутен курс дори облагодетелствал страната ни, защото за разлика от плаващия, се давала предсказуемост на инвеститорите. Освен това в България нямаше банкова криза, изтъкна Искров.

Вчера сутринта лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че кандидатурата на Илиян Михов носи елемент на тревога, защото той говори за „хлабав борд“. Бившият премиер обясни, че Михов не познава добре обстановката в страната, не познава регулаторните механизми на БНБ. Костов е на мнение, че макроикономистът на този етап не притежава политически опит да управлява държава. Лидерът на ДСБ е огорчен, че не търсят опита на сините. Михов трябва да коригира базовите си позиции и да покаже, че няма да прави промени във валутния борд и системата за влизане в еврозоната, беше съвсем директен Костов.

В това отношение той похвали финансовия министър Симеон Дянков, който по думите му е доста напреднал. Михов е добре образован, но трябва да влезе в крак много бързо с проблемите на страната. Освен това, някак си ни оставя много на края на своите задължения, каза Костов. Веднага след еврофондовете, Костов направи връзка с кандидатурата на Плугчиева. Политическият прочит за подкрепата от страна на премиера на Плугчиева, която не успя да привлече европейските фондове, е много лош, смята той. Експремиерът заяви, че не знае какво означават като политически знак двете номинации - на Плугчиева и на Кристалина Георгиева, която била с леви убеждения.

В същото време съпредседателят на Синята коалиция подкрепи кандидатурата на бившия си съпартиец - Николай Младенов, и я определи като „добра“. Похвали той изказа и за кандидата за военен министър ген. Аню Ангелов.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар