Тръмп "посъветва" Хаменеи да си мери приказките

18 януари 2020 08:55   1 коментар   2783 прочита


 Да си мери приказките. Това "посъветва" американският президент Доналд Тръмп иранския върховен духовен лидер аятоллах Али Хаменеи, предаде "Ройтерс". Тръмп направи изявлението след поредната антиамериканска реч на лидера. "Така нареченият" върховен лидер "на Иран, който не беше толкова върховен напоследък, имаше някои гадни неща да каже за САЩ и Европа", заяви Тръмп в "Туитър". Икономиката им се срива, а хората им страдат. Той трябва да бъде много внимателен с думите си! " 

В същото време обаче в САЩ се проведоха и протести срещу война с Иран. Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи обяви в проповед, че ракетните удари на Иран срещу американски позиции в Ирак по-рано този месец са нанесли "шамар по лицето" на САЩ, което показвало, че Ислямската република има подкрепата на Аллах (името на Бог в исляма). 

В контекста на изключително изострено напрежение на 8 януари Иран изстреля ракети по военни бази в Ирак, в които са разположени американски военнослужещи, в отговор на ракетния удар с дрон на САЩ на 3 януари, при който беше убит висшия ирански генерал Касем Солеймани, който беше близък с Хаменеи. 


 "Фактът, че Иран има мощта да забие такъв шамар на световна сила, показва Божията ръка", настоя Хаменеи, след като обяви изстрелването на ракети срещу американски цели като "Деня на страшния съд". Коментарите му бяха посрещнати със скандирания "Смърт за Америка! " 

Коментарите си върховният водач на Иран направи, докато оглавяваше петъчната молитва в Техеран за първи път от 2012 г.Той също така подчерта, че убитият командир на специалните сили "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия Касем Солеймани е бил "най-влиятелният" командир на "съпротивителния фронт" на региона и за него жалеели милиони поддръжници в Иран и хиляди в Ирак. 

Той също така отбеляза, че убийството на Солеймани е "позор" за американското правителство, показващо "терористичния характер" на САЩ, като същевременно нарече Доналд Тръмп "клоун", който само се преструвал, че подкрепя иранския народ. Върховният водач подчерта, че атаката на Иран срещу американски военни съоръжения през миналата седмица е "удар по имиджа на Америка". 

По време на речта си в Техеран Хаменеи също така нарече силите "Ал Кудс" "хуманитарна организация с хуманни ценности" и увери, че нейните бойци били "без граници". Хаменеи каза, че Иранската революционна гвардия поддържа сигурността на страната и че враговете на Техеран използвали инцидента със сваления от Иран украински самолет, за да "отслабят" военната организация. Той също така настоя, че трагедията със самолета била използвана от враговете на страната, за да "засенчи" мъката около смъртта на Солеймани. 

Аятолахът също така коментира и последните събития около ядреното споразумение, сключено между световните сили и Иран през 2015 г., като разкритикува Франция, Великобритания и Германия за задействането на механизма за разрешаване на спорове и изтъкна, че европейските партньори само "обслужват" интересите на САЩ. 
 

1 коментар
18 Януари 2020 16:18 | �������������-����������
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

НЕ САМО ИРАНЦИТЕ СКАНДИРАТ СМЪРТ ЗА КРАВАРИТЕ А ЦЕЛИЯ СВЯТ С ТАЗИ РАЗЛИКА, ЧЕ ОСТАНАЛИТЕ ОТ ИРАН ГО ПРАВЯТ СКРИТО ОТ СТРАХ ОТ КРАВИТЕ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар