Томислав Дончев: Няма механизъм да се спре сделката с ЧЕЗ

02 март 2018 09:50   6 коментара   3892 прочита
Томислав Дончев нарече оставката на колежката си Теменужка Петкова ”морален акт”. Сн.: Министерски съвет
Томислав Дончев нарече оставката на колежката си Теменужка Петкова ”морален акт”. Сн.: Министерски съвет


Томислав Дончев нарече оставката на колежката си Теменужка Петкова ”морален акт”. Сн.: Министерски съвет

Всички водещи политици да декларират имат ли отношение към сделката с ЧЕЗ, с кандидатите, които искаха да закупят тази компания - и спечелили, и загубили.

Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Нова телевизия.

Той нарече оставката на колежката си Теменужка Петкова "морален акт", като уточни, че по ирония на съдбата тя нямала никакво отношение към сделката с ЧЕЗ, независимо, че е била енергиен министър.

"Дружеството на купувача има изключителна яснота откъде ще дойдат средставата за финансиране", поясни Дончев след разговора си ден по-рано с Гинка Върбакова, която е шеф на фирмата, купила българския клон на ЧЕЗ.

"Чисто политическата логика я виждам - всички след знамето и напред. Но институционалната ми убягва. В момента държавата няма механизъм, според който да спре сделката", заяви вицепремиерът по повод идеята на БСП за колективен иск на абонатите на ЧЕЗ за стопиране на продажбата.

Във връзка с намерението на държавата да изкупи мажоритарния дял от ЕРП-то Дончев увери, че ако се стигне до споразумение, властите ще бъдат „безкрайно внимателни, разходвайки ресурс по тази операция”.

„Непремерените действия в тази ситуация могат да ни излязат много скъпо в буквалния смисъл на тази дума. Паралелно с това държавата да контролира по-добре сектора, трябва да довършим и либерализацията на енергийния пазар”, каза още вицепремиерът.

Според него Европейската комисия няма да пита България за сделката с ЧЕЗ.

източник: dnes.dir.bg

6 коментара
02 Март 2018 11:27 | A-xa
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

"В момента държавата няма механизъм, според който да спре сделката"“ и не само в момента, а и во веки веков! За това определно сте (са) се погрижили!


02 Март 2018 12:21 | Байко
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Какво означава за една държава да "няма механизъм"? Та утре ще кажете, например - държавата няма механизъм да спре заселването на един милион мигранти от Африка/Азия/ и да си измиете ръцете. Това е израз на политическо и държавническо безсилие. Което е лошо. Но много по-лошо е, ако зад тези думи се крие личната изгода от сега/и засега - дано/ управляващата клика.


02 Март 2018 14:16 | Томи Дончев
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

"Няма механизъм който да спре сделката". Ми да! Така се казва когато не искаш или не ти изнася. Нали Бойко всичко може, има големи възможности и световни познанства? Май няма изгода да я спре, защото, ако искаше - отдавна да я е спрял! Да бе, вярно той не е знаел!


02 Март 2018 15:17 | тамерланд
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ЧЕ ТО ИМА ЛИ ДЪРЖАВА


03 Март 2018 13:44 | Томи Дончев
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

И още нещо. Кой прави законите? -Ами ние! Така сме ги направили, че да не може да се спре сделката. На такава "държавица"-такива управници-такива закони! Какво се чудите? Чакайте някой друг "3-ти март"! Да ви е честито!


03 Март 2018 13:51 | До тамерланд
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Как да няма държава?! Има, и то каква?! Ами Бойкова. Или по-точно тиквена.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар