Тол-такси заменят винетките

17 март 2011 00:18   3227 прочита

Министерският съвет одобри предложение за предприемане на действия по внедряване на система за събиране на такси за ползване на пътна инфраструктура на базата на изминато разстояние (тол-система). Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Необходимостта от внедряване на тол-такси е продиктувана от политиката на Европейския съюз за събиране на такси за ползване на пътната инфраструктура, която определя този вид таксуване като най-справедливо и недискриминационно за потребителите. Системата е базирана на принципа “заплащане от ползвателя” и възможностите да се приложи принципът “заплащане от замърсяващия околната среда” чрез променливи такси.

Изграждането и въвеждането в експлоатация на електронна система за събиране на такси за ползване на пътна инфраструктура на базата на изминато разстояние ще осигури платформа за по-широко прилагане на интелигентните транспортни системи. Очаква се то да допринесе за по-добро развитие на инфраструктурата, по-висока събираемост на такси и глоби и ефективно управление на трафика в страната.

Приходите от тол-таксите могат да се използват за покриване на разходите за експлоатация, поддръжка и развитие на инфраструктурата за разлика от възможността при базираните на ползване по време винетни такси, с които могат да се покриват само разходите за текущото поддържане. Винетните такси се разглеждат от ЕК като преходен инструмент.

В Закона за пътищата е регламентирано събирането на този тип такси, но поради липса на изградена система не се прилага в момента.

Правителството възложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството при осигурено финансиране да обяви процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на консултант, който да извърши преглед и препоръча оптималната за България система за предоставяне на услугата.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар