Тодор Табаков: Необходимо е да се въведе данък "офшорка"

10 юли 2013 12:15   2 коментара   8925 прочита
Снимка: Bulgaria On Air
Снимка: Bulgaria On Air


Снимка: Bulgaria On Air

"Необходимо е да се въведе данък "офшорка", защото държавата има право да регулира тези парични потоци, лишаващи я от капитал“, заяви в ефира на Bulgaria On Air адвокат Тодор Табаков,член на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Въпреки слуховете за изнесени 10 млрд. евро от България в годините след 1989 г. Табаков признава, че всъщност никой не е правил анализ колко точно се изнасят. По думите му на годишна база сумите стигат осемстотин милиона лева, които се прехвърлят легално.

„Около сто милиона евро се очаква да влязат в държавата, ако се въведе данък за паричните преводи към офшорните зони. Това ще са приходи само от преките данъци, а ако включим в сумата и парите от данъчните измами, ще станат много повече“, твърди Табаков.

Той смята, че е необходимо да се следят паричните потоци извън страната и да се облагат поръчителите на трансферите, а не самата офшорна фирма.

„Според мен всеки може да разполага с парите си, както иска, но след като си плати данъците. Тогава няма да се налага фирмите или собствениците им да се крият“, категоричен беше той.

„Парите, които вече се намират извън държавата обаче, няма как да се върнат. Възможно е да се помисли за еднократен данък на вече трансферираните към офшорните зони суми“, смята Табаков.

По думите му в някои държави има строг контрол над паричните потоци, които се насочват към офшорните зони. „В Германия данъчната администрация следи всички парични потоци, а когато има трансфер към някоя фирма, намираща се в данъчния рай, веднага започват проверка дали има извършена услуга, заради която се плаща. Ако няма, то сумата моментално бива обложена“, обясни Табаков.

Предложението за налагане на данък "офшорка" дойде в началото на месеца от работодателските организации. "На този етап не се ангажираме с обещание за подобен данък. Но ако бъде прието, това би било нещо много новаторско", заяви тогава финансовият министър Петър Чобанов.

източник: dnes.bg

2 коментара
11 Юли 2013 01:35 | крупник
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

МАЛАРИЕН ПЛАДМОЗДИИ


24 Септември 2013 11:40 | Любовница
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бивша любовница съм на Тодор Табаков. Имахме връзка няколко години, докато не разбрах какъв женкар е. Изведнъж реши, че му преча на кариерата. Поне използвах паричките му. Фалшив брак с Милена, далавери и любовници - това е живота на Табаков.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар