Тереза Мей: Предстоят трудни времена за Великобритания

04 септември 2016 09:34   2160 прочита
Тереза Мей не смята да се отказва от Брекзит и не желае нов референдум във Велибритания. Сн.: EPA/БГНЕС
Тереза Мей не смята да се отказва от Брекзит и не желае нов референдум във Велибритания. Сн.: EPA/БГНЕС


Тереза Мей не смята да се отказва от Брекзит и не желае нов референдум във Велибритания. Сн.: EPA/БГНЕС

Британската икономика ще пострада от решението за напускане на EС въпреки признаците в икономическите данни, че отражението няма да е толкова сериозно.

Това заяви британският премиер Тереза Мей на път към Китай за участие в срещата на върха на Г-20, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Предстоят ни трудни времена. Видяхме, че данните дават противоречиви сигнали за ситуацията в икономиката в настоящия момент. Смятам, че тя реагира по-добре, отколкото някои предсказваха след референдума, но аз ще бъда честна и няма да лъжа, че всичко върви добре", заяви британският премиер.

Мей се придружава от шефа на Банк ъв Ингланд Марк Карни и от министъра на финансите Филип Хамънд, който се обяви за фискален стимул за опазване на растежа.

Попитана за мнението й за нуждата от "фискален рестарт" - термин, използван от Хамънд по време на негова визита в Китай през юли, Мей каза, че правителственият отговор още не е твърдо определен.

"Ще обмислим въпроса в зависимост от данните през есента", отговори тя.

Очаква се Хамънд да разхлаби контрола на предшественика си Джордж Озбърн върху държавните разходи..

Британският премиер направи среща с Обама на Г-20

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че САЩ и Великобритания ще продължат да укрепват специалните си отношения дори и след като британците гласуваха за излизане от ЕС.

Обама се срещна за първи път с новата британска премиерка Тереза Мей в китайския град Ханчжоу, където ще участват в срещата на върха на Г-20.

Президентът каза, че САЩ нямат по-силен партньор в света. Той подчерта, че двете страни ще продължат да си сътрудничат тясно в киберсигурността, борбата с тероризма и в търговията независимо от "бурните политически събития от последно време", имайки предвид гласуването за Брекзит.

Тереза Мей също подчерта, че Великобритания и САЩ ще продължат да използват възможностите, които дава излизането на Великобритания от ЕС. Тя каза, че двете страни ще се опитат да го превърнат в изгода.

Мей подчерта, че няма да има втори референдум във Великобритания.

Президентът на САЩ заяви, че Вашингтон и руските преговарящи работят "по двадесет и четири часа" да сключат споразумение за намаляване на насилието в Сирия, но допълни, че имат да свършат още работа.

Обама обсъди кризата в Сирия на срещата си с Тереза Мей. Той призна, че е доста скептичен, като се има предвид фактът, че предишни споразумения за прекратяване на огъня не дадоха резултат. Обама добави, че преговорите са трудни и че САЩ и Русия имат огромни различия в позициите, но добави, че усилията си струват, имайки предвид ролята на Русия в подкрепа на сирийския лидер Башар Асад.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар