Такситата искат 20% поскъпване на услугата

04 декември 2018 10:05   1 коментар   2706 прочита
Снимки: Иван Григоров
Снимки: Иван Григоров


Снимки: Иван Григоров

Шофьорите настояват за минимален праг от 0. 98 лв./км дневна тарифа и 1.16 лв./км през ноща

10 браншови организации на такситата събраха подписи под декларация до Столичния общински съвет за минимален праг на тарифата от 0,98 лв. на километър дневно возене и 1,16 лв. за през нощта.

В момента големите таксиметрови фирми возят дневно на 0,79 ст. от 6 часа сутринта до 22 часа вечерта. През нощта сумата е 0,90 стотинки на киметър. На практика исканото увеличение е приблизително 20% .

Браншовите организации настояват и за корекция на максималния праг до 1,90 лв. дневна и 2,40 лв. нощна тарифа. Това съобщи за "24 часа" Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

"За първи път браншът е напълно единодушен", каза Кирил Ризов, председател на "Съюз такси". В началото на седмицата декларацията им ще бъде внесена в Столичната община. За подготвянето на такова искане стана ясно преди няколко дни, когато водачи на таксита се събраха на протестен митинг в центъра на столицата.

Според Закона за автомобилните превози всяка община трябва да определи минимален и максимален праг на тарифата. За София максимумът сега е 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. нощна, но минимален не е гласуван. В Пловдив и Варна минимален праг е гласуван отдавна и дори е променян нагоре и надолу няколко пъти.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
04 Декември 2018 13:10 | мнение
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В София разстоянията са много по-големи от тези в Благоевград и таксиджиите там може и да имат основание. Но за Благоевград където съвсем скоро си вдигнаха бая цените- поне с 30%, цена от 98 ст. на километър е прекалена
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар