Сътрудниците на депутатите на сайта на НС

28 юли 2010 00:16   2569 прочита

Неправителствени организации призоваха на страницата на Народното събрание в интернет да бъде качен регистър на всички сътрудници на депутатите и парламентарните комисии. В дебат за подготовката на бъдещ закон за лобизма Борислав Цеков от Института за модерна политика и Катя Христова от "Прозрачност без граници” посочиха, че този списък би могъл да бъде първата и по-лесна стъпка за прозрачност на работата на депутатите.

При последната мащабна операция на МВР "Килърите” стана ясно, че сред задържаните е Петър Стоянов-Вожда, председател на Българската федерация по сумо, който е бил нещатен съветник на Парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта.

"Това е вариант, който действа успешно в Европейския парламент. Там от доста години има регистър на сътрудниците и смисълът от такъв регистър е, че се дава възможност на медиите и гражданското общество да знаят кой има достъп до парламента, до депутатите, до цялата информация там”, коментира Борислав Цеков. "Това е един контролен механизъм, който няма да позволява както едно време Илия Павлов беше сътрудник на народен представител - нищо лошо, но защо обществото да не знае това, или ето такива скандални случаи като с този Вожда, или не им знам там прякорите на хората в тази група”, допълни Цеков.

Катя Христова от "Прозрачност без граници” подчерта, че народните представители дължат на българското обществото информация за това кои са най-тесните кръгове от експерти, които те ползват. "Особено т.нар. кръгове на нещатни сътрудници, тъй като при липсата на регламентация за лобистка дейност това е един от каналите да се въздейства много успешно в някои случаи”, каза Христова.

"Въпросното лице, което коментираме - Вожда, е не просто сътрудник на един депутат, а сътрудник към една много важна комисия, и аз като родител при всички положения съм много пряко засегната от това кои са хората, които участват в заседанията на тази комисия и формират политиката й”, заяви още програмната директорка на "Прозрачност без граници”.

Представителите на гражданските организации обещаха и съдействие на парламента, ако приеме идеята за този регистър. "След като е толкова сложно и не може да стане веднага, предлагам една група граждански организации - Института за модерна политика, "Прозрачност без граници”, и други вероятно ще се присъединят, само да ни дадат списъка, за часове ще дадем софтуерен продукт, който да стане част от страницата на НС”, каза Борислав Цеков. Катя Христова даже изрази готовност информацията да се качи на сайта на нейната организация, стига от парламента да им бъде предоставен списъкът на всички нещатни сътрудници на депутатите и комисиите. Предполагам, че изготвянето на такъв списък е въпрос на два-три дни, допълни Христова.

Депутатът от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по европейските въпроси Моника Панайотова не се ангажира дали и кога управляващите биха изготвили и качили в сайта на парламента списък на сътрудниците на депутатите и комисиите. Моника Панайотова обаче заяви, че веднага след приемането на изборния кодекс ГЕРБ ще започнат работа в парламента по бъдещия закон за лобизма.

По повод идеята за регистър на сътрудниците в парламента Моника Панайотова коментира, че всяка идея има своите предимства и недостатъци. "На този етап не бих искала да се ангажирам, защото все още няма сформирана работна група, която да работи по проектозакон за лобизма или регламентацията на лобистката дейност. В момента сме на етап изслушване и това, че има публичен дебат и се дават предложения, е изключително полезно”, каза Панайотова.

Въпрос на кратки срокове е да се изработи закон за лобизма, така че не е необходимо да се работи на парче, по-добре е тази материя да бъде регламентирана цялостно, допълни депутатът от ГЕРБ. Фактът, че правим изборния кодекс в първата година на управлението, е сигнал, че не се страхуваме, когато поемаме политически ангажименти, да ги спазваме, каза още Моника Панайотова.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар