Съдът регистрира окончателно партията на Васил Божков „Българско лято“

02 март 2021 19:05   3 коментара   1929 прочита


Партията на бизнесмена Васил Божков „Българско лято“ беше регистрирана окончателно. Решението е на Върховния касационен съд и не подлежи на обжалване. То беше взето от тричленен състав, показва справка на сайта на съда. С него се оставя в сила решението на Софийския градски съд за вписване на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ в публичния регистър на политическите партии.

Посочено е още, че ВКС приема подадения протест от прокуратурата като неоснователен. Регистърният съд е направил верни фактически констатации на базата на представените документи и служебни справки от Националната база данни „Население“.

„Твърденията в протеста, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено „онлайн“ учредителното събрание се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците, декларацията по чл. 15, ал. 3, т. 8 от Закона за политическите партии (ЗПП) на ръководството на политическата партия, от които се установява, че учредително събрание е проведено на 03.01.2021 г. посредством телеконферентна връзка чрез приложението livewebinar.com. Обстоятелството, че учредителното събрание е проведено на територията на Република България, в съответствие с императивната норма на чл. 12, ал. 1 от ЗПП, се установява от съдържанието на представените с молбата за вписване документи, в които е посочено, че то е проведено в гр. София, ул. „Московска“ № 43. От страна на представителя на прокуратурата не са посочени никакви факти и доказателства, пряко или косвено опровергаващи данните от представените декларации, а удостоверителната тежест на изявленията в последните следва да бъдат зачетени с оглед охранителния характер на производството по Глава втора на ЗПП. По отношение на съдържанието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации по отношение на съдебната власт, то трябва да се отчита, че посочените в протеста като такива цитати се намират в „преамбюла“ на документа и не представляват част от уреденото от закона съдържание, изискващо определяне на основните принципи и цели на учредяваната политическа партия. „Последните са намерили своята ясна формулировка в съдържанието на разделите „мисия“ и „основни принципи“, поради което и учредителната декларация отговаря на изискванията на закона“, се казва в решението на ВКС.

В него се напомня, че производството по вписване на политически партии е охранително и за него не се прилагат правилата за събиране на доказателства, относими за исковия процес, на които се позовава прокуратурата. Липсва и оспорване на данните от тези справки в самия протест.

„Следователно оплакванията в тази насока за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, включително и относно отказа на съда да допусне експертиза за установяване на горните обстоятелства, са неоснователни“, категорични са върховните съдии.

Заради обжалването на прокуратурата „Българско лято“ не успя да се регистрира за участие в парламентарните избори на 4 април. Формацията въпреки това ще участва на вота. Неин мандатоносител ще бъде ПП БНО, която е предоставила 100% от листите си на „Българско лято“. Новината беше съобщена на 23 февруари от самия Васил Божков./Iskra.bg

3 коментара
02 Март 2021 21:07 | ������� РЕАЛИСТ
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

черепа ще е унищожителия на тиквата.


02 Март 2021 21:57 | Коларов
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Аз съм гласувам с номер 14 за Божков.


03 Март 2021 07:27 | гоше
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ТОВА Е ЧОВЕКА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар