Страшна криза: В Турция вече не могат да си позволят стоки от първа необходимост 

20 септември 2021 06:53   1 коментар   4043 прочита


Страшна криза: В Турция вече не могат да си позволят стоки от първа необходимост 
 

Стоки от първа необходимост стават недостъпни в Турция. Цените в Турция растат толкова бързо, че много турци не могат да си позволят дори и стоките от първа необходимост. Недоволството срещу властта расте, а Ердоган обещава благосъстояние. 

Германия се бори с инфлация от 4%, а в Турция тя гони 20 на сто. За една година хранителните стоки са поскъпнали с 30%, а наемите в Истанбул почти са се удвоили, пишат турските медии. Надеждите, че туристическият сезон ще разведри ситуацията, засега не се оправдават, пише DW. 


 
"Цените скачат всяка седмица! В супермаркета разваляш 100 лири и те изчезват, сякаш са десет, а не сто. Затова пазарувам вече само в малки количества и по-рядко", казва Аху, която работи като чистачка в Истанбул. 

Това потвърждава и Хабиб, който държи малко магазинче за хранителни стоки. "Който довчера е купувал 10 яйца, сега взима само седем", казва той. От продажбата на 30 яйца търговецът печели 30 цента, но не смее да вдигне цената. "Клиентите ме ругаят, сякаш аз съм виновен, че цените постоянно скачат. А трябва да винят политиците. Аз какво да направя? Като купувам по-скъпо, трябва и да продавам по-скъпо", сподели той. 

Турската лира е в криза 

На касата майка с две малки деца иска да плати една лимонада. Когато научава от Хабиб колко струва, първо връща бутилката, но след това вади от портмонето си още няколко монети и накрая все пак плаща. 

Гневен е и 46-годишният дърводелец Камуран: "Просто не е истина. Алкохолът и цигарите поскъпнаха много. Отивам да изпия една бира и ми искат цели 20 лири. Колко печели един обикновен работник на ден - 80, 100 лири. Стигат за три бири и една кутия цигари", обясни той. 

През последните години турската лира сериозно се обезцени. Камуран работи и с вносен материал, който поскъпва все повече заради слабата лира. 

"Имам 16 хиляди лири дълг в кредитната си карта. Вече купувам за вкъщи само хляб, яйца, мляко - такива неща. Слава Богу, че не живеем под наем - благодарение на това можем да свържем двата края", каза той. 

През последните три години природният газ и токът в Турция поскъпнаха със 120%, а хранителните стоки скочиха с 30 на сто само за една година. Наемите в Истанбул пък направо експлодират. 


 
В същото време статистическата служба на страната регистрира рекорден икономически ръст от 22% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, белязана от пандемията. По официални данни, безработицата в Турция е 12%, а младежката - двойно по-висока. 

Снимка: Bloomberg. com 
 

 
 

1 коментар
20 Септември 2021 08:46 | Dani
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Скроро и тука ще е така
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар