Стефан Константинов: За толкова пари - такова здравеопазване

03 февруари 2012 00:20   10 коментара   6780 прочита


Лъжем се постоянно, болниците, които лекуват тежки случаи, са на загуба, други поемат само леките и реализират печалби

За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично. Така здравният министър Стефан Константинов коментира по бТV проучване, което показа, че българите се чувстват по-зле лекувани дори от албанците.

Той уточни, че в ЕС България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението. По думите му, за да се промени тази зависимост, трябва да се увеличат здравната вноска или данъците. Вариант е и пари да бъдат извадени от друг сектор.

"Хората са недоволни, защото влагат собствените си пари, и в един момент се питат защо системата не дава едно или друго. Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко. Това генерира допълнително недоволство. Хората не си дават сметка какво може да се получи с парите, които внасят", каза още Константинов.

По повод съществуването на Здравната каса в този й вид министърът заяви, че на сегашен етап - в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива. Той обаче съобщи, че има някои реалистични предложения как да се запази стабилността на системата.

На въпрос има ли объркване в обясненията именно на новите инициативи, които предлага Константинов, тъй като те са често бламирани от мнозинството, той отговори отрицателно. И обясни, че законопроектът за лечебните заведения не е минал в здравната комисия заради липсата на двама депутати от ГЕРБ, които били болни. Завчера същият текст дори бил подкрепен и от опозицията в икономическата комисия. Министърът изрази надеждата, че ще мине и в пленарна зала.

Като важни неща в него той маркира здравната карта и разпределението на болниците: "Ако нямаме държавна политика в това отношение, всичко ще бъде концентрирано в София или Варна, например. Ще се получи да няма никакви болници в периферията и хората да остават без лечение. Искаме да запазим едно национално ниво на здравеопазване".

Стефан Константинов обяви, че случаят с починалата в частна клиника млада жена след операция за махане на сливици е проверен. По думите му там се проявява един типичен проблем в здравеопазването - избирателната пропускливост на тежки и леки случаи в различните болници:

"Нека да има частни, общински, държавни болници, но да се знае, когато човек работи, къде работи. Трябва да направим така, че да не се роят толкова много болници с едни и същи лекари - ето как се харчат неефективно пари. Нека да се правят нови структури, но да се затварят старите - това е нашата цел. Поставени при сегашните условия, ние се лъжем постоянно. Парите от държавната отиват за тежките случаи. Има болници, които реализират големи загуби от това, че лекуват тежки случаи, а други са винаги на печалба, защото поемат само леки".

Според него няма и равнопоставеност в болниците, тъй като държавните са подпомагани от бюджета, а частните разчитат единствено на себе си.

Министърът отбеляза, че тази година парите за здравеопазване са малко повече, което би трябвало да гарантира и малко по-добро качество: "Направихме някои инвестиции - ще бъдат закупени техники в различни точки на държавата. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкологията, за реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването.

Константинов коментира и идеята за връщане на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка като "глупава разпоредба". Той обясни, че е ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа. По думите му обаче това е пример за прозрачност - хората да бъдат запознати с идеите и дадат мнението си по тях.

10 коментара
03 Февруари 2012 10:10 | лекар
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Напълно е прав министъра- не може хора, които не се осигуряват и такива, които се осигуряват на миним. заплата да имат претенции за съвременно медиц. лечение в болниците. Здравния закон е направен на солидарен принцип- тези които плащат осигуровки (независимо в-ху какъв доход) получават еднаква помощ с тези, които не плащат или плащат малки суми. Очевадно е, че това е несправедливо. Всички в тази държава имат претенции да получават, но не се замислят колко дават на обществото те и техните близки. И най-често тези, които дават най-малко имат най-големи претенции, та даже съдят България в Страсбург...


03 Февруари 2012 11:42 | 112
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Системата се обърка с това, че първо се погрижиха за личните лекари, а лекарите в болниците, на които е много по-тежка, специализирана и отговорна работата, ги оставиха да мизерстват с ниски заплати и лошите условия на работа. Не може личните лекари да получават наготово пари на брой пациент, да вземат едновременно и потребителска такса и пари от касата за преглед, т. е. 3 в 1. Това е недопустимо. В такъв случай защо всеки месец им се плаща сума на база брой пациенти, като има хора, които с години не ги посещават? По-добре е тези пари да се пренасочат към болниците, а личните лекари да си вземат потребителските такси и парите за ОСЪЩЕСТВЕНИЯ преглед. Да не говорим пък за неглижирането на спешните центрове... Извод: за пореден път доказваме, че у нас кадърните и професионалистите са на заден план!


03 Февруари 2012 15:59 | Гьоре
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ако въпросния министър е загрижен за здравеопазването и вижда безизходицата, в знак на солидарност с пациентите веднага трябва да си подаде оставката!!!


03 Февруари 2012 16:00 | Гьоре
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

... Но първо да пита ББ.


03 Февруари 2012 16:10 | !!!!!!!!!!!!!!
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Лекарите работещи в специализираната помощ в болниците си докарват мин. по 1000 лева месечно- основна заплата плюс пари по пътека от касата. Това не са мизерни заплати за България! Отделно си имат и частни кабинети, а редовно си вземат и нерегламентирани пари от пациентите. Иначе е правилно личните лекари да получават пари от здравната каса за извършена дейност, а не на глава-пациент. Да не говорим, че вземат потреб. такса и когато нямат право- само за рецепта, а дори и от освободени от такса пациенти .Може би е правилно да заплащаме прегледа и лечението си, а да си осребряваме ф-рата в зравната каса, както е в някои европ. страни. Така лекарите няма да надписват дейности. На съпруга ми, който направи хипертонична криза и лежа 5 дни в болница му дадоха епикриза с диагноза инсулт. На въпроса ми защо? лекарят ми отговори-нали и ние трябва да заработим нещо (явно лъжат касата и я източват така!!!).


03 Февруари 2012 22:21 | ГО-ГО
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

сТИГА БЕ ПЛЮВАТЕ ЛЕКАРИТЕ, УЧИТЕЛИТЕ, АМИ ИДЕТЕ ПРИ ОБУЩАРИТЕ ДА ВЕ ЛЕКУВАТ И ПРИ БОЯДЖИИТЕ ДА ВИ УЧАТ И ТОГАВА ЩЕ СТЕ ок


04 Февруари 2012 06:38 | Димитър
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Аз бих казал - какъвто министъра, такова и здравеопазването! Въпросът не опира само до парите, а до съзнание. От една страна, не може в държава в ЕС лекарите да вземат мизерни заплати. Тези 1000 лв., които ги споменавате в коментара си, важат може би за университетслите клиники. В малките болници има лекари, които се борят за човешкия живот за 400 лв. на месец. Не се шегувам! Наистина, не е редно на фамилните лекари да се заплаща толкова много, след като в повечето случаи те са само диспечери - появи се някой болен, ето ти направление за лечение в болницата! Впрочем, не им заплащат толкова много, просто на работещите в болниците заплащат малко! Оттам идва големия контраст в заплащането. А колкото до болния с хипертоничната криза, изписан с диагноза инсулт, давам ви обяснение. Явно хипертоничната криза не влиза в клиничните пътеки, и за да бъде приет и лекуван пациента в отделението, трябва диагнозата му да бъде "натъкмена" към някоя от клиничните пътеки, които се лекуват в отделението.


04 Февруари 2012 06:44 | Димитър
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Това е редовна практика и да не учудва никого. Т. н. здравна реформа докара доста малоумия, с които трябва да се борят както здравните работници, така и пациентите и техните близки. Да не ги избеоявам, всички много добре знаете за какво става въпрос. Изредиха се няколко здравни министри, никой не се справи с положението. Не защото не може, а защото не иска. Това е част от геноцида към българския народ, който всички правителства умело прилагат. Не може всеки редови лекар да знае как трябва да бъде направена реформата и къде са слабите й страни, а министъра да не знае. Ако не знае, да пита.


04 Февруари 2012 18:57 | до Димитър
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пациента с хипертоничната криза може би изобщо не е бил за болнично лечение, а за няколкочасово наблюдение. Но за болниците такива случаи са благодатни, защото хем не са тежки, хем могат да докарат на съответното отделение пари по пътека. Не случайно през последните години се отчитат няколко пъти увеличение на инсулти и инфаркти, а и на недобре обосновани манипулации - от опериране на сливици до излишно поставяне на стент... Здавеопазването много се комерсиализира, което създава все повече проблеми... на цялото общество! И нека лекарите престанат постоянно да се оплакват от ниски заплати в общинските и държавни болници. Като не им харесват, да вземат кредит и да си направят свои клиники. Здравеопазването може да бъде добър бизнес при добро управление, като всеки друг бизнес. Но по-лесно е на държавна софра...


05 Февруари 2012 13:40 | Християнин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Блаженствата:
1. Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.
2. Блажени плачещите, защото те ще се утешат.
3. Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
4. Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
5. Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.
6. Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
7. Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
8. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.
9. Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.
10. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата (Мат. 5:3-12).
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар