Ст. Константинов: Пречеха ми

17 март 2012 00:01   5 коментара   5964 прочита


От публикуваните на страницата на здравното министерство мотиви за оставката на здравния министър Стефан Константинов става ясно, че той е усещал липса на подкрепа от управляващата партия, пише Медиапул.

"Липса на подкрепа за работата ми като министър от страна на управляващата партия и възпрепятстване осъществяването на реформите, които биха довели до подобряване на здравеопазването", е посочил в мотивите си Константинов. "Тези промени бяха предложени в редица документи, включително и законодателни изменения, които все още не са приети от Народното събрание, а други срещнаха откритото неодобрение на ниво концепция", допълва той.

"Подаваната оставка не е бягство от отговорност, единствената цел в работата ми като министър на здравеопазването беше да работя в името на държавата и интереса на нейните граждани. Но това е невъзможно да се състои без ясна политическа подкрепа. С днешния акт аз давам възможност да бъде избрана консенсусната фигура, която да доведе дългоочакваните промени в сектора до успешен край", допълва Константинов.

Константинов действително бе бламиран многократно от депутатите от ГЕРБ и негови предложения срещаха отпор в парламента. Идеите му за болнична реформа и за това НЗОК да решава с кои болници да сключва договор чакаха дълго преди да получат политическа санкция и да влязат за разглеждане в Министерския съвет и парламента. Когато най-накрая стигнаха до Народното събрание, стана ясно, че идеите на Константинов ще претърпят сериозни изменения.

Сега в Народното събрание "отлежават" три ключови законопроекта на Константинов, по които се чака санкция от управляващото мнозинство. Единият регламентира тоталната забрана на пушенето на закрито, срещу което има мощен отпор от ресторантьорския бизнес. Вторият цели да сложи ред в търговията със скъпоструващите медицински изделия като пирони, стави и др., за които стана ясно, че носят милиони под формата на комисионни за лекари в столични болници. Третият законопроект се отнася именно до финансирането на болниците.

Освен с депутатите от управляващата партия обаче Константинов имаше обтегнати отношения и с почти всички ключови звена в сектора - НЗОК, Българския лекарски съюз, откъдето той дойде, както и с няколко пациентски организации. Именно това наклони везните в полза на неговото отстраняване, тъй като през последните седмици в разгара на лекарствения скандал всички тези организации застанаха открито срещу него.

Отбранителната позиция, която Константинов зае - да обяснява, че всички нередности са се случвали "през главата му", само засили недоволството на премиера към него. Константинов се оправда, че НЗОК, заместничките му и Дянков са били по-информирани за цените на лекарствата от него, с което сложи край на всички илюзии, че може да продължи да работи с този екип. Константинов загатна за това, че някой друг взима решенията в сектора още през пролетта на миналата година, когато заяви, че не знае кой всъщност управлява здравеопазването .

Обясненията на Константинов можеше да звучат като най-обикновени оправдания на провалил се министър, ако неговата предшественичка Анна-Мария Борисова не си бе тръгнала с почти същите мотиви. В деня, в който Борисова бе отстранена, тя заяви, че е станала заложник на финансовия министър Симеон Дянков, който бавеше остойностяването на медицинските услуги и по негова инициатива НЗОК оставяше болниците без плащания с месеци. Борисова обяви, че отново заради Дянков не може да въведе и електронната здравна карта, с която да се упражнява контрол върху системата.

5 коментара
17 Март 2012 08:04 | Пострадал от Здравеопазва
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

За министър трябваше дългогодишен юрист-прокурор, съдия, но и тази дама като юрист дано се справи, защото ние страдаме 22 години от това демократично и анархично здравеопазване. Успех на новата министърка. но не работи ли за болните и превенцията-да я смени веднага Премиера, да не чака да я объркатили корумпират повече от балата Мафия.


17 Март 2012 08:57 | Курти Путин
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Пострадал от Здравеопазва написа:но и тази дама като юрист дано се справи,

Тази изровена от някой коптор дама само ще се усмихва като предишната и предшественичка, след 6 месеца ще гушне министерската пенсия, а народа ще си гледа работата! Не виждате ли, че от нея и за каца не става?


17 Март 2012 16:49 | ВЯРА
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ЗЕР, " ГОЛЕМИЯ " АКЪЛ - БОЮ Н ЕЗНЕ В ИГРИТЕ122 та нали дянков е неговата дясна " ръчица"!!? 100% съм сигурна в това, което казва КОНСТАНТИНОВ! ТАМ - В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СА ГОЛЕМИТЕ ИГРИ! АМИ ТОЙ ТОЯ " ХУБАВЕЦ- ФАШИСТ" ДЯНКОВ Е АМЕРИКАНСКО И СИЕ ЧЕДО И ЗАТОВА ДЪРЖАТ НАРОДА В БЕДНОСТИ БОЛЕСТИ! ТАКА Е НАРЕДЕНО! ТАКА, ЧЕ НАПЪЛНО СПОДЕЛЯМ МИСЛИТЕ НА КОНСТАНТИНОВ! ПРАВЯТ ВСИЧСО ДРУГИ - ИГРАЧИТЕ НА ГЕРБЕРИСТИТЕ И НЕ САМО ТЕХНИТЕ, ЗА ЗА БЕДСТВА НАРОДЕЦА! ТОВА Е МРЪСНАТА ИГРА НА ТЕЗИ МЕКЕРЕТА, ДЕТО СА СЕ " ОКОПАЛИ ВЪВ ВЛАСТТА! ТЕ НЕ ИСКАТ РАБОТЕН И ДАЛНОВИДЕН ЧОВЕК! ТАКЪВ НА ТЯХ ИМ ПРЕЧИ НА ИГРИТЕ И ЗАТОВА ВСЯЧЕСКИ СЕ СТРЕМЯТ ДА ГО ОТСТРАНЯТ ТАКА Е И С ТОЗИ ЧОВЕК! 1ЛИЧИ СИ, ЧЕ Е ИЗИСКАН И ПОЧТЕН ЧОВЕК!


17 Март 2012 18:01 | 1111
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тази сутрин гледах предаване на Лора Крумова където гост беше новата министърка на здравеопазването. Останах изумена от самочувствието/непокрито с нищо/ и наглостта на поредната Калинка. Аз знам аз мога..... Само като и видях лисичата физиономия и поведение от някоя магистрала ми стана ясно от тук нататък нищо добро не ни очаква. Това което ме потресе окончателно бяха думете и, че след избухването на скандала за цените на лекартвата тя разбрала за проблема. Искам да попитам знаещата и можеща калинка с какво се занимавала 3 години в парламента?


17 Март 2012 22:00 | УУУУУУ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

тУК ЗА ПО-ГОЛЯМА НАГЛЕДНОСТ АКО МОЖЕХ БИХ НАРИСУВАЛ ЕДИМ ГОЛЯМ И НАДЪРВЕН *** - ТОЧНО ТАКЪВ КАКЪВТО ЗАСЛУЖАВА И ББ И МИНИСТРИТЕ И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА И НИЕ НАРОДА - АБЕ ПРОСТО Е*ЕТЕ СИ МАМАТА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар