Случаите на дребна шарка се увеличават с 300%

16 април 2019 10:05   1 коментар   3952 прочита
Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock


Снимка: Shutterstock

Статистиката е на СЗО за първото тримесечие на 2019 година

Заболяванията от дребна шарка (или морбили) през първото тримесечие на 2019 година по света са се увеличили до 112 163 случая спрямо 28 124 случая година по-рано, предадоха информационните агенции.

От януари до март 2019 година увеличението е с 300 процента спрямо същия период на миналата година. Броят е установен въз основа на предварителни данни на Световната здравна организация (СЗО), получени от 163 страни и ще нарасне, когато излязат окончателните данни. Смъртността е особено висока при деца в ранна възраст. Дребната шарка може да отнеме детски живот или да направи детето инвалид за цял живот. Заболяването е вирусно и се предава по въздушно-капков път. Симптомите наподобяват грип - висока температура, главоболие, кихане и кашляне. След това се появяват червени пъпчици. Инфекцията срива имунитета и се появяват усложнения като отит, пневмония, бронхит, енцефалит. Случаи на заболяването са регистрирани по цял свят. СЗО призова за по-добра ваксинация.

"През последните месеци се забелязват случаи и в страни, където ваксиниране е налично, включително и в САЩ, Израел, Тайланд и Тунис, като заболяването се е разпространило сред групи неваксинирани хора", се казва в доклада на СЗО. Случаи на заболяването са установени в още редица страни като Грузия, Украйна, Казахстан, Етиопия, Судан. Броят на случаите на дребна шарка в Африка е нараснал със 700%.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
16 Април 2019 12:06 | ...
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Благодарение на новата мода - АнтиВакс.
БОлести, които почти изчезнаха са на път да се върнат, заради малоумщината на групи безработни майки
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар