След тежката артилерия може би следва ядрено оръжие, това е несериозно

21 март 2012 00:16   3 коментара   6010 прочита


Изказване на здравния министър в оставка Стефан Константинов

"След тежката артилерия може би следва ядрено оръжие. Това е несериозно". Така здравният министър в оставка д-р Стефан Константинов коментира по Нова телевизия думите на наследничката му Десислава Атанасова, че тя е от тежката артилерия на ГЕРБ.

Константинов описа Атанасова като млада дама с хъс, амбиция и цели, които гони. Бившият здравен министър отбеляза, че за разлика от него, Атанасова има подкрепата на парламента и премиера Борисов.

"Вижте вестниците от 7 октомври 2010 година. Сам на бара. Първият ми работен ден. В Народното събрание аз стоя там, представи ме вицепремиерът, не премиерът", каза д-р Константинов. Той допълни, че е дошъл във време, когато всички в сектора са искали да стачкуват.

Константинов обеща да чака Атанасова в кабинета, за да й предаде поста, и заяви, че ще я подкрепя. Константинов изтъкна, че когато той станал здравен министър, отишъл в един празен кабинет, защото проф. Ана-Мария Борисова била много огорчена от това, което станало с нея.

Бомба със закъснител цъка в болниците

Бомба със закъснител цъка в болниците, предупреди министърът в оставка. Ако парите за лекарства са 500 млн. лв., финансирането за болниците е за 1.1 млрд. лв., каза д-р Константинов.

Според него при управлението на болниците липсват политики, каквито той е искал да проведе с въвеждането на здравната карта. Константинов даде пример с онкодиспансера в Пловдив, който има достъп до милиони европейско финансиране, но в същото време е останал без персонал.

Здравният министър в оставка упрекна вицепремиера Симеон Дянков, че се е опитвал да кадрува във ведомството му. Финансовата система трябва да е благодарна на здравната, която успя да я стабилизира чрез парите от резерва на Здравната каза, каза д-р Константинов.

Скандалът с лекарствата понапомпан, но решен

Скандалът с лекарствата е малко понапомпан, каза д-р Константинов по повод завишените цени. Според него обаче въпросът вече е решен.

Направиха се икономии за 4.2 млн. лв., каза д-р Константинов. Той допълни, че се чака още намаление, защото има още оферти, които чакат да бъдат включени. Процедурата за включване на лекарствата от касата отнема 15 дни по думите на министъра в оставка.

Според него трябва да се промени Наредба номер 10. Ако това не стане, има подготвен проект, с който да се замразят цените на лекарствените продукти във време на криза, каза д-р Константинов. По думите му целта е да се постигне нивото през 2010 г., като предложението е дошло от фирмите.

Константинов сам подал оставка, без никой да му я иска

Бившият здравен министър посочи, че сам е подал оставката си без никой да му я иска. "Още ми е криво, но смятам, че това ще е една повратна точка в личния ми живот. Точно това, че много от нещата, които исках да се свършват, не станаха. Това беше и мотивът ми да подам оставка", каза д-р Константинов.

Той повтори, че не е имал подкрепата в Народното събрание за редица законопроекти. В парламента отлежават Национална здравна карта и планирането на болниците, законопроектите за медицинските изделия и за пушенето, изреди д-р Константинов. "Когато се разминаваш, не може да се бориш с всички, подаваш оставка и идва следващият", каза той.

Според него от опозицията са го атакували тези, които са имали интереси в Министерство на здравеопазването и интересите им са били прекъснати. "Изведнъж тези хора ми станаха много активни критици", каза д-р Константинов.

Той посочи, че няма да се записва на борсата, а ще се върне в професията. Константинов е гинеколог. "Грехота е, ако един министър не може да спести някой лев за черни дни. Надявам се да си намеря работа в България. Ако един бивш министър не може да си намери работа или специалист, работил 20 години... Теглим чертата и гледаме нагоре", каза д-р Константинов.

3 коментара
21 Март 2012 06:25 | 123
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

След тежка артилерия идвт леки жени !


21 Март 2012 17:49 | Здравноосигуряващ се
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Премиера да накара професорите и доцентите да работят със Здравната каса или да си приемат за прегледи, само в частните кабинети, а не да ползват държавните болници за частни практики-незаконно и да изнудват пациентите и техните близки. Освен че получават в десетки хиляди лева заплати от държавните болници, те искат и пари за какво ли не, а хората са здр. осигурени. Да се справи незабавно с тази ЮМафия в бели престилки, защото ще изгуби изборите сл. път. хората са бедни, болни, а ги изнудват в болниците, за по-спец. изследвания. Да се спре ограбването от ЗК и в болниците. Първо си прявят големите заплати, после колкото останат пари-за болните. Не може да те кават да си купуваш лекарствата и консумативите докато лежиш в болницата, после да им платиш и леглото и храната, а ако те убият вътре от некадърност-не носят вина, а трябва да влизат в затвора, както обикнивенните граждани влизат. Не вярвам да има друго такова здравеопазване в ЕС, както българското. После хората няма да мечтаят за


21 Март 2012 22:24 | УУУУУУ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

За пореден път ГЕРП доказаха, че нямат никакви кадри.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар