След речта на Борисов ДПС цитира слово на Доган за „рестарт на модела"”  

15 август 2020 07:40   3 коментара   3035 прочита


В отговор на предложенията на премиера Бойко Борисов за рестарт на държавата ДПС напомни за реч на Ахмед Доган от 19. 12. 2019 г., в която той също настоява за рестарт. 

Председателят на движението Мустафа Карадайъ публикува цитати от нея, като добавя от себе си единствено фразата "No comment! " - "Без коментар". 

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията 
Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията 

По-малко депутати 

"Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ. (...) 

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество. " - отбелязва Доган. 

"Цикличността предполага, че е време за промяна на парадигмата на властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и " градуса" на международната среда. 

(...) 

Друг важен цикъл, който тепърва предстои да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на натрупване с този на разпределение и преразпределение. Това, разбира се, не е от сантимент към "социалната идея", а от увеличаването на рисковите фактори за предизвикване на рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати. 

(...) 

Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на "критичната точка" на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество! " - посочва почетният председател на ДПС. 

Нюз.бг 

3 коментара
15 Август 2020 12:03 | Стефанов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Под рестарт на държавата би следвало да се разбира и народен съд за виновните по време на т. н. преход. Тоест, кой каквото дробил да го сърба. До дъно...


15 Август 2020 12:05 | Стефанов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Под рестарт на държавата би следвало да се разбира и народен съд за виновните по време на т. н. преход. Тоест, кой каквото дробил да го сърба. До дъно...


16 Август 2020 01:10 | Доктор Хаус
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Е нали Доган, Пеевски, Маджо и Пашата пишат думите на Боко.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар