След протеста на учители - няма да ходят всеки ден в домовете на отсъстващи ученици

31 август 2019 09:21   2 коментара   2398 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Битката за връщане в училище на децата от смесените райони и семейства в риск ще продължи, обеща просветният министър

Постановление 100 за функционирането на механизма за включване в образователната система на деца в предучилищна и училищна възраст ще бъде променено, от него ще отпаднат изискванията за ежедневни и задължителни посещения в домовете на ученици, които не посещават учебните занятия.

Това съобщи в курорта "Камчия" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който връчи награди на отличени учители от Международния конкурс на СБУ за извънкласни дейности.

Преди дни учители направиха петиция срещу задължението им да посещават домовете на отсъстващите ученици. Според тях това била работа на социалните служби.

Министърът обясни, че битката обаче за връщането в училище на децата от смесените райони и от семейства в риск ще продължи. Вълчев съобщи, че и във Варна, както и в други райони, ще се създадат училища по програмиране като гимназията в Бургас:

"С механизма за съвместна работа на институциите постигнахме много добър резултат по отношение на първоначалното записване. Много по-трудна се оказва задачата да накараме тези деца да ходят редовно - а това е условие за образователната им интеграция. Проектът, който публикувахме, предизвика реакция от учителите - може би в най-голяма степен думите "ежедневно" и "незабавно". Ние нито очакваме от всички училища да го правят ежедневно, нито незабавно. Ще променим текстовете в постановлението. Много по-важно е всяко едно училище да не подхожда формално, да намери своя собствен специфичен подход, своята рецепта да интегрира децата".

Красимир Вълчев каза още, че в бюджета за следващата година са предвидени 360 милиона лева за увеличаване на заплатите на учителите с близо 20 процента.

източник: dnes.dir.bg

2 коментара
31 Август 2019 13:44 | 111
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Абе Вие, социалните за абдали ли ги вземате .Я не ставайте такива лаици, че те ще ви бършат задниците, пък вие, ще вземате големите заплати и, ще висите по кафетата..... Ами и те могат да пишат петиции, защото са много повече ангажирани от Вас и наличния им ресурс и времето с което разполагат са много по - оскъдни от вашите.


31 Август 2019 15:05 | даскаломраз
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

починаа си на морето и решиха, че не е техна работа, ми нормално, така или иначе все им е тая, ще си взимат по 1000 и повече лв заплати, ще си почиват по 4-5 м в годината, отделно ще взимат по още толко от частни уроци без да ги декларират, па ше одат по домовете да събират деца - това нема да стане, ма това не е ново, всеки го знае, то след 2000-та година нема никакво образование
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар