След 14 часа скандали решиха как ще гласуваме на избори

15 февруари 2019 10:31   5 коментара   3567 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Ще се гласува машинно, практиката за преференциите се променя тотално - те ще са почти неизползваеми

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс. Второто четене отне на депутатите повече от 14 часа.

В изборния закон беше разписан план за пълното въвеждане на машинното гласуване. На изборите за членове на Европейския парламент през май тази година машинно гласуване ще се произвежда в най-малко 3000 избирателни секции. При местните избори през есента машинното гласуване ще се произвежда в най-малко 6000 избирателни секции. Гласуването на всички избори след това ще бъде само машинно и няма да се допуска гласуване на хартиени бюлетини, освен в секциите в чужбина, секциите на кораби, в затвори и др.

При отчитането на преференциалния вот на изборите за Европейски парламент предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота. При гласуването на местните избори предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от общинската избирателна квота. (За споровете по преференциите - по-долу)

Депутатите решиха до 31 март 2020 г. ЦИК да приеме пътна карта за експерименталното дистанционно електронно гласуване и да определи реда за произвеждането му.

Отпадна предложението да се разреши оповестяване на резултатите от социологическите проучвания в изборния ден.

Не беше прието и предложение на опозицията кмет да избират в населени места с над 150 жители. Сегашната разпоредба дава право кмет да се избира в населени места над 350 жители.

Искане за нова ЦИК - отхвърлено

Парламентът отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за нов състав на ЦИК. "За" предложението на левицата бяха 56 народни представители, "против" - 83, въздържаха се 17 депутати.

Мотивът на БСП е, че мандатът на членовете на ЦИК е пет години и изтича на 21 март 2019 г. , в същото време съгласно Изборния кодекс процедурата по избор на нов състав следва да приключи до 21 февруари 2019 г. Неспазването на тези срокове би било изключително лош знак и пример за своеволие на законодателния орган, на отказ да се изпълни законът без причини, според вносителите. Създава се изключително опасен прецедент, обясни Крум Зарков от левицата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, автор на проекта, подчерта, че аргументът на управляващите за евентуален хаос преди предстоящи избори е несъстоятелен. Борбата на БСП не е за партиен интерес, а за върховенството на закона, обясни тя. Целта е фалшифициране на изборите и "налагане на диктатурата на режима "Борисов", изтъкна Нинова.

Спас Гърневски от ГЕРБ отговори, че предложението на социалистите е поредната им провокация към България, тип "Костинброд".

Тома Биков, също от ГЕРБ, пък предупреди, че изказванията на БСП, че изборите ще бъдат фалшифицирани граничат с атака срещу демократичния ред.

Искрен Веселинов (ВМРО), заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти", декларира, че партията му, макар и с доста омерзение, ще подкрепи проекта на левицата, защото така изисква законът.

За преференциите - три часа спорове и по-високи прагове

Депутатите гласуваха по-високи прагове за преференциите на парламентарните избори . Предложението бе дискутирано близо три часа. Според действащото законодателство в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е 5 процента, а за европейски парламент - 7 процента. Предложението на ДПС за преференциите предвижда те да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота.

От ПГ "Обединени патриоти" обявиха, че ще подкрепят евентуално президентско вето по темата. Искрен Веселинов заяви, че няма да подкрепят отменянето на преференциите. "Ще гласуваме против направените предложения", увери той.

Явор Божанков от БСП заяви, че с предложението на ДПС тотално се обезсмисля преференцията заради завишаването на квотата, необходима за разместване на листата. По думите му, ако досега в област Велико Търново за един кандидат за депутат са били нужни около две-три хиляди преференции, то с новите изисквания, биха били нужни 15 хиляди, а за евродепутат - над 150 хиляди преференции.

Антон Кутев (БСП) определи предложението на ДПС като "отказ от преференции" и "груба политическа грешка". Александър Симов продължи като изтъкна, че посегателството срещу преференцията е "политическо престъпление". "Социалните мрежи се вълнуват, хората протестират, а тук моите колеги от ГЕРБ са си намерили други по-интересни занимания", коментира Симов. Той се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите: "Вашата най-голяма парламентарна звезда е преференциален кандидат - говорим за Спас Гърневски, ако прецакате него, кой всеки петък ще чете декларации срещу безбожните комунисти?"

Хамид Хамид защити предложението като изтъкна, че този начин на изчисляване на квотите е европейска практика, прилагана в страни като Холандия и Австрия. Съпартиецът му Йордан Цонев определи преференцията не като "гласуване за личности", а като "най-ярка форма за контролиран, корпоративен вот". Той заяви, че от самото начало от ДПС са против преференцията и ще продължат да бъдат против нея докато тя не бъде ликвидирана.

Народните представители решиха още преференцията в бюлетината да бъде отбелязвана с поредния номер на партията, с който е регистрирана в избирателната листа, плюс 100. Редакционното предложение бе направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Депутатите отхвърлиха предложението на народните представители Йордан Цонев и Хамид Хамид във всяка секционна избирателна комисия да се поставят камери за онлайн наблюдение.

източник: dnes.dir.bg

5 коментара
15 Февруари 2019 10:55 | Мафиоти!
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

За поведен път разбрахме защо е толкова голяма борбата и жаждата за власт - когато си на власт можеш да променяш предишните закони и да създаваш нови в своя полза. Така се окопаваш във властта! А властта дава много. Видяхме и новите заплати на властимащите! Видяхме "любовта" им към народа. Въобще-по-големи мутри не са ни управлявали до сега!


15 Февруари 2019 11:04 | Много точно!
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

"След 14 часа решиха как ще гласуваме на избори. "! Как НИЕ да гласуваме за ТЯХ! На това с право може да се каже "герберска демокрация". А да намирате с какво е по-различна от "комунистическата" демокрация или от "фашистката" демокрация? Аз НЕ!


15 Февруари 2019 12:55 | тамерланд
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НИКОГО ПАРТИЙНОСТТА УБИВА ЧОВЕШКОТО У ЧОВЕКА НЕКА ГЛАСУВАТ ЛУМПЕНИТЕ


15 Февруари 2019 21:22 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В ранната пролет на 2001г. догаряше "Времето е наше" и се ковеше "800 дни". С любезното съдействие на Валерия Велева. Сега пак е в стихията си и не е сама. Президент, Мая, Нинова срещу Цветанов-стратег и Борисов-международник. Няма кой да ме чуе.


17 Февруари 2019 07:51 | Фери
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

По време на предизборната кампания политиците искат от нас доверие - т. е. един вид заем, който ще ни върнат когато дойдат на власт. Нещо като при банките - политиците са кредитополучател, а хората - заемодател. На има разлика - ако ти вземеш заем от банка и не го върнеш - жална ти майка. При политиците не е така - при невръщане на заема/доверието/ на хората, които са гласували за тях - последствия никакви, дори ги преизбират и пак и пак. Мечтая си някой ден в България да се въведе Закон за националната политическа отговорност. С него на политиците да се търси отговорност дори и след години, ако се окаже, че приети от тях поллитически решения са вредни за държавата. Пример - ако след десет години се разбере, че договора ни с Македония е донесъл повече вреди отколкото ползи за държавата, тези който са го подготвили и тези, който са го гласували - в панделата. Да, ама не - нали?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар