Скопие "скочи" на България, опитвала да търгува ЕС за националната идентичност 

02 ноември 2020 07:21   1 коментар   2328 прочита


  

Съветът на посланиците в Скопие смята, че македонският народ и нация не могат да бъдат обект на договаряне от никого страна, предаде МКД. Затова осъждат българските заплахи за блокиране по пътя на евроинтеграцията на страната като опити за изнудване и търговия. 

Посланическият съвет подкрепя изразените вече позиции от президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, че при такива условия и такива искания няма отстъпки и компромиси. 

Припомняме, че България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че трябва да признае, че както нейната национална идентичност, така и езикът имат български корени. Това стана ясно от интервю на външния ни министър Екатерина Захариева пред "Ройтерс". 

 

Ако това не се случи, може да се наложи вето за преговорите за ЕС 

Това поставя още едно предизвикателство за Македония, която се съгласи да добави "Северна" към името си, за да разреши десетилетия наред конфликт с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в ЕС, така и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година. 

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да приложи договора за добросъседство, който двете страни подписаха през 2017 г. 

София смята, че идеята за македонска нация и език са създадени в бивша Югославия в края на 40-те години и че преди 20-те години повечето хора в региона са се смятали за българи. 

Двете страни проведоха разговори през последните две седмици, за да се опитат да разрешат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по въпроса, но с малък успех. 

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но каза, че самоличността и езикът на страната не са за обсъждане. 

1 коментар
03 Ноември 2020 19:32 | Стефанов Анти Маке
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Наште "уж бракя" на запад от "Златарево" ни мразят, ама толкова, че са съгласни дупенцата си да дадат на шиптърите, само да не ги помислят за "бугари" и "татари". Е, питам - защо се хабим да им помагаме с каквото и да е. В момента всеки българин трябва да заеме категорична позиция. И тя е "НЕ на Макетата за ЕС", "НЕ на българските паспорти за маке-шиптърите", "НЕ на маке-продуктите", "НЕ на ГКПП-та с макетата". Знайте - ние без тях можем. Нанасят ни само вреди. А дали те могат без нас? Все ми е тая...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар