Симеон Дянков: Няма да дам нито стотинка за изграждането на АЕЦ „Белене“

27 февруари 2010 00:20   9 коментара   16258 прочита
Симеон Дянков
Симеон Дянков


Симеон Дянков

Ако спрем проекта губим 2 милиарда евро, контрира Трайчо Трайков

Няма да дам нито стотинка за АЕЦ „Белене“ от бюджета за тази, следващата или по-следващата година, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарният контрол вчера. По искане на Синята коалиция пред парламента за пореден път енергийният министър Трайчо Трайков трябваше да отговаря за бъдещето на централата.

За да се осъществи проектът АЕЦ „Белене“ трябва да има ясен финансов модел, заяви Дянков. По думите му, в ситуация на финансова и икономическа криза не могат да се отделят средства от държавния бюджет за строителството на централата. Той добави, че е необходимо участието в проекта на нов стратегически инвеститор, който да финансира изграждането на централата и да покрие и вложените досега 1 млрд. евро от страна на държавата. Кабинетът „Борисов“ няма да допусне безконтролно харчене на парите на българските граждани, заяви министърът и добави, че цел на правителството е да стабилизира финансовото състояние на държавата.

Ако спрем проекта АЕЦ „Белене“, страната ни ще загуби близо два милиарда евро - един милиард вече платени пари, както и допълнително неустойки, контрира енергийният министър Трайчо Трайков. Министърът допълни, че ако страната ни продължи работата по проекта, няма да дава повече пари и въпросът е как това да се случи. По проекта има реалности, с които трябва да се съобразяваме. Когато нашето правителство дойде на власт, казахме, че не можем да продължим по схемата, такава, каквато имаше до момента, каза още Трайков. Идеята, която се обсъжда до момента, не предвижда допълнителен бюджет от Български енергиен холдинг или НЕК. Няма да има държавна гаранция, нито корпоративна - от страна на НЕК, зарече се Трайков.

България не може да си позволи да инвестира, нито има нужда и желание да го прави, затова започваме да търсим стратегически инвеститор, който е готов да рискува собствените си пари, обясни Трайков. Оттук нататък вариантите са - 1. Да кажем на Русия, че имаме нужда от една година време и да замразим проекта, и 2. Руснаците да предоставят финансиране до намиране на стратегически инвеститор, да придобият дял с ангажимента при намиране на стратегически инвеститор този дял да му бъде продаден.

Това, което обсъждаме, е схема, по която се осигурява междинно финансиране на проекта, за да има нещо, което да се предложи на стратегическия инвеститор. Търгът за инвеститора в проекта ще се проведе след около година, обясни Трайков. По думите му, в изказването на Мартин Димитров по-рано е имало голяма доза истина. Проектът за АЕЦ „Белене“ може да се окаже най-бързият начин за връщане на БСП и ДПС на власт и провал на сегашното правителство, заяви Димитров и отбеляза, че проектът е гаф на предишния кабинет и призова управляващите да не поемат отговорност за тази грешка.

Когато ГЕРБ дойдоха на власт, обещаха ревизия на проекта „Белене“, припомни той. Според него за проекта трябва да се потърси категорична отговорност от миналото правителство и да се направи проверка какви злоупотреби има там, как са изхарчени парите. Според него реализацията на проекта може да коства стабилността на бюджета, както и отлагане от излизането на България от кризата. Това, което имаме днес, е нещо, което никога не е съществувало през последните 25 години. А именно, че някой е готов да заложи собствените си пари, а не тези на държавата, отговори Трайков на Димитров. Не сме поели ангажименти по проекта. Искаме да има публична дискусия за това, по какъв начин искаме да влезем в проекта, увери министърът.

9 коментара
27 Февруари 2010 09:51 | Шербетов
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Дянков за теб знаем не само , че стотинка няма да дадеш за АЕЦ-а ами и за сънародниците си също !!!
Ти си един измислен лабораторен плъх и си мислиш , че държавата ти е опитна територия (като в университета) , тука има-тука нема.
Да ама НЕ ...и най-доброто в случея е , че и поддръжниците на ГЕРБ ще гризкат дръвцето заедно с другите - да им е сладко !!!


27 Февруари 2010 12:18 | dupni4anin
Оценка:
6
 (
16
 гласа)

МАР6А


27 Февруари 2010 14:00 | Анинимен
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

МНОГО СТАНАХА ГОВОРИТЕЛИТЕ В ПЪРВО ЛИЦЕ ЕД. 4ИСЛО.


27 Февруари 2010 14:10 | Избирател
Оценка:
0
 (
12
 гласа)

Мин.Дянков не се ежи толкова.Парите са на българският Народ и ние,аз лично съм Ви избрал не за да си правиш каквото си поискаш,а се съобразявай и др.министри,с мнението на народа,на специалисти,независимо от коя партия са.Най-доброто трябва да се направи за блогосъстоянието на българите,а не вие какво си мислите,че е правилно или под влиянието на заинтересовани.Ако Русия е по стабилна в този договор,тя да е.Защо е тази омраза към братският руски народ.Ако русия не иска надмощие,а само икономически интереси,направете така,че ние да сме по-печеливши от този договор,а не да губим пари.тези пари няма вие-Дянков да ги печелите и връщате.Всички неправилни действия от ваша страна ,ще плащаме ние,вашите избиратели и целият български Народ.


27 Февруари 2010 15:08 | холандиа
Оценка:
0
 (
12
 гласа)

абе хора вси4ки вие по горе които сте писали ,благодарете на този 4овек 4е си е оставил рахата в америка и се опитва да направи не6то добро пак за вас които живеете в БГ ,а вие само знаете да плуете без да усе6тате 4е по себе си плуете ,неблагодарен народ ,вазмутена сам


27 Февруари 2010 15:10 | loki poki
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

СКРИЙ СЕ БЕ СМЕШНИК. КОЙ СИ ТИ БЕ. "АЗ СЪМ НАЙ ДОБРИЯ СРЕД 100-ТЕ В СВЕТА" ДА БЕ ДА НАЙ-ДОБРИЯ ...


28 Февруари 2010 20:12 | Читател
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

До холандия:Г-жо Вие ако сте истинска родолюбка и сте загрижена за българите и Родената си,нямаше да сте сега извън България и заедно с нас да поемете отговорност,нищетата,кризата и пр.Ние сме опарени и затова изискваме от министрите,депутатите,кметовете и всички които избираме и съгласно правото ни по Конституция правим коментари,а не плюем.Този чевек е вицепремиер и Държавата-ние го уважаваме,плащаме му хиляди лв.заплата и бонуси към нея,живее в резиденция"Бояна" с градинар,чистачки и др.Той ще се държи така,че народни пари разпределя,а не неговите.След като Борисов го е избрал,предполагам съгласувано с паротията,гласувано му е доверие-надявам се да се справи,но не и като повишава данъците на обикновенните хора,безработните и малките магазинчета.А взима от незаконно забогателите милионери и милиардери и не той ще плаща неустойките и глобите от ЕС,а пак народа.Затова да внимава и работи за нас,за България,а не за някои .....Не вярвам да си е отавил рахатлъка в Америка,без да има няка


28 Февруари 2010 20:18 | Читател
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

..ква равностойна или по-голяма изгода в България.Така и неговият предшественник от НДСВ-Милен Велчев дойде да оправи финансовото министерство и блъгосъстоянието на хората тука,но си направиха семейни хотели по морето.И той и др.говореха,че са оставили в чужбина хубав живот,заради нас.българите,а какво стана.Вярваме на Премиера,че наблюдава работата на всички министри и ще ги смени,не ако работят само за бизнес интресите на бизнесмените,а и против интересите на Народа,който избира всички управляващи.Подкрепяме го,защото е рано за равносметки и вярваме в по-доброто бъдеще- ще видим.Вие които си седите в уредена държава в странство и получавате добри заплати или добри соц.помощи,не защитавайте министър който не прави същото както министрите на държвите от ЕС, и в страната си,за съгражданите си.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар