Ще плати ли България рекордна санкция от ЕК?

08 април 2016 09:59   1 коментар   3441 прочита
Вицепремиерът Томислав Дончев не потвърждава за рекордната санкция. Сн.: БГНЕС
Вицепремиерът Томислав Дончев не потвърждава за рекордната санкция. Сн.: БГНЕС


Вицепремиерът Томислав Дончев не потвърждава за рекордната санкция. Сн.: БГНЕС

Според някои съобщения България е застрашена от рекордна финансова корекция от ЕК по Програмата за развитие на селските райони. Не знаем за това, казаха от МЗХ.

По информация на няколко независими източника само по общинските проекти, финансирани по ПРСР, може да бъде наложена санкция за около 250 млн. евро, пише в. "Сега".

В сряда по време на парламентарния блиц контрол депутати от левицата обявиха официално, че имат информация за наложена финансова корекция в посочения размер и попитаха вицепремиера Томислав Дончев дали това е вярно. И Дончев, и ДФ "Земеделие" (ДФЗ) отказват да потвърдят сумата.

В Министерството на земеделието не е постъпвала информация, че Европейската комисия възнамерява да наложи финансови санкции на държавата по Програмата за селските райони. Това съобщиха за БНР вчера от пресцентъра на агроведомството.

Във връзка с медийни публикации за очаквания, че ЕК ще наложи на България стотици милиони евро глоби, от ДФЗ уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма, информират от фонда.

В ход е процедура по общинските мерки, като по първоначалните заключения от одитните доклади сумата, предложена за изключване е била 235 милиона евро. След преговори са отпаднали 196 милиона.

Все още под въпрос е глоба от 33 милиона евро, за които скоро предстои помирителна комисия. Очаква се и тази сума да бъде намалена.

Близо 5 милиона евро са санкциите, които ще бъдат наложени за финансиране на проекти за ВЕИ сектора, като първоначалната санкция, планирана от Брюксел, е била 28 милиона евро.

Директорът на ДФЗ Румен Порожанов смята, че медийните публикации за очаквани сериозни глоби са заради засегнати финансови интереси.

ДФЗ отказал да разплати редица проекти за къщи за гости, както и плащане на две скъпи яхти по програмата за развитие на рибарството. Не били платени и 3-4 големи общински проекта.

Порожанов каза още, че фондът е бил редовно проверяван.

Запитан за проверката на ДАНС в ДФЗ премиерът Бойко Борисов отговори:

"По случая работят най-добрите експерти от ДАНС и прокуратурата. Борбата с корупцията се прави по най-високите етажи, там, където са парите."

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
08 Април 2016 14:17 | Баба
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Порожанов, Вие крадете, а после народът плаща. Аз за зъби пари нямам, но трябва и аз и децата и внуците ми, да ви плащаме кражбите. Яхти, коли басейнчета и после няма да подхвърлите и лев на бедните. Какви са тия Ваши шкембета ненаситни?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар