Ще бъдат ли по-богати българите през новата 2019 г.?

02 януари 2019 08:59   1 коментар   2359 прочита
Кадър: бТВ
Кадър: бТВ


Кадър: бТВ

Икономистът Мика Зайкова и финансистът Емил Хърсев с коментар дали ни очаква криза в края на 2019 г.

Ще бъдат ли по-богати българите през новата 2019 г.? Според финансиста Емил Хърсев отговорът на този въпрос е ясно „Да”. „Първо, защото цялата армия от държавни служители ще получи обещаните им от бюджета увеличения на заплатите.

Икономистът Мика Зайкова обаче не може да отговори положително. „Колкото и да са много държавните чиновници, по-голямата част от хората няма да станат по-богати. Първо, ние сме сред страните, в които инфлацията расте най-бързо. Второ, ние сме страната с най-големите неравенства и запълването на тази дупка ще е трудно”, обясни тя.

Хърсев обаче уточни, че бизнесът също е потвърдил намерение за увеличаване на заплатите с 8%. По думите му инфлацията винаги е по-ниска от ръста на доходите през последните 10 г.

Според Хърсев в сравнение останалите европейски държави качеството на живот у нас определено е добро и ние не сме на последно място в Европа.

„Три са страните, в които има малко по-ниски доходи от нас – Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово”, отбеляза обаче Зайкова.

„Защо имаме излишък? От капиталовите разходи, не от това, че изведнъж събираемостта е започнала да става по-висока”, каза още тя в разговора.

Хърсев обаче отчете, че и събираемостта на данъци, акцизи и мита расте, и в същото време неизвършените капиталови разходи, които са били планирани в миналогодишния бюджет, водят до излишъка, с който завършихме годината.

„Четири години поред залагаме дефицити, a накрая завършваме с излишъци – това е или недобре планирано нещо, или нарочно направено”, отбеляза Зайкова.

А очаква ли ни нова криза в края на 2019 г.? „Ако не криза, поне влизаме в застой”, смята Зайкова.

„Очакванията на света са намаляване на растежа, но криза в следващата година никой не прогнозира”, заяви Хърсев.

източник: btvnovinite.bg

1 коментар
02 Януари 2019 15:43 | тамерланд
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ДА АМА НЕ ЩЕ БЪДЕМ ПО-ОБРАНИ ОТ НОВИТЕ ЦЕНИ КОИТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ НАТРЕСОХА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар