Шестима министри декларирали данни с невярно съдържание, твърди Яне

12 декември 2009 00:20   2 коментара   14739 прочита
Шестима министри на Бойко Борисов нямат място в кабинета, обяви на пресконференция Яне Янев
Шестима министри на Бойко Борисов нямат място в кабинета, обяви на пресконференция Яне Янев


Шестима министри на Бойко Борисов нямат място в кабинета, обяви на пресконференция Яне Янев

Шестима министри от кабинета „Борисов“ по закон не могат да са министри. Те са декларирали данни с невярно съдържание и имат несъвместимост с длъжността на министър, каза лидерът на РЗС Яне Янев, предаде БГНЕС. Янев ги назова поименно: Румяна Желева, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, Росен Плевнелиев, Нона Караджова и Симеон Дянков. Единственият министър, за когото няма данни за извършени нарушения, е този на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Янев счита, че е редно премиерът поне за тези шест министри бързо ще предприеме действия. „Как може България да се представлява от лице като Румяна Желева, след като тя пише, че дължи заем от 160 хил. лв заедно със съпруга си, а не е написала данни за кредитора. От кого са взети тези пари?“, запита лидерът на РЗС.

Без да уточни дали става дума за Искра Фидосова, той съобщи, че върху него е оказван натиск за образувани три преписки срещу „народна представителка“. Янев информира и че след Нова година партия Ред, законност и справедливост ще създаде Гражданска комисия за борба с конфликта на интерес и корупцията, която ще заседава в София и страната. Бил съм достатъчно конфиденциален и коректен да не изнасям информация, преди да е завършила преписката, увери Янев и още веднъж разви тезата си за заговор срещу РЗС чрез напускането на Тагарински.

В седемдневен срок е трябвало всички министри да си подадат декларации. След като е разбрал, че това не е станало, Янев е уведомил лично Бойко Борисов. След това обаче вътрешният министър Цветан Цветанов казал на Янев, че няма нужда министрите да подават декларации, тъй като вече са подали такива при избора им за депутати. Това, според Янев, е груба грешка. Той цитира Закона за противодействие на конфликт на интереси, откъдето става ясно, че министрите е трябвало пак да си подадат декларациите. Те ги предоставят с невярно вписани факти, обстоятелства и дати и ги предоставят на Цецка Цачева, с изключение на 4ма министри. Впоследствие и те са вписани. Янев твърди, че Цачева няма право да съхранява подобен род декларации и те е трябвало да постъпят директно в комисията. Ако се направи експертиза, ще се установи на коя дата са попълнени декларациите, смята лидерът на РЗС.

На следващото парламентарно заседание Янев ще уведоми Цачева, че изборът на шестимата министри е нищожен. По всяка вероятност той ще се обърне и към Конституционния съд, както и към Върховната касационна прокуратура.

Зам.-председателят на партията Димитър Абаджиев информира, че скоро ще посети Страсбург и ще се срещне с евродепутати, които да информира за скандала. Той заяви и че ще се извини на онези негови колеги, пред които е лобирал за ГЕРБ. Влиянието на Синята коалиция постепенно се увеличава. Да им е честито на ГЕРБ, заключи Абаджиев.

2 коментара
12 Декември 2009 09:01 | за г-н Баханов
Оценка:
-15
 (
19
 гласа)

за тия два месеца ,що провери ,що направи ?-г- н Баханов това е подигравка с тези хора които повярваха и гласуваха за Вас и ГЕРБ !


13 Декември 2009 11:50 | Избирател
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Г-н Яне Янев,толкова ли досега не разбрахте,че създаването на такива комисии в една Държава,са за за прах в очите на Обществото и Света,че нещо вършат.Никое правителство преди и за в бъдеще не ще допусне,да сте му коректив,да ги критикувате постоянно и т.н.За това всяка Партия иска да има пълно мнозинство,за да решава сама всички въпроси в страната,защото тя носи отговорността пред избирателите си.Затова трябва Народа да гласува задължително,за да няма сърдене сега.Не Ви упреквам,ако от сърце ,а не от други подбуди искате Ред,законност и справедливост.Въпреки,че гласувах за ГЕРБ,лично за г-н Борисов,аз също искам справедливост и справедлива соц.политика,не за всекчи,а за работещите и честни хора.Не може циганите и др.измамници да източват РБ, а работещите и безработните неспреведливо уволнени,съкратени и неназначени -от корумпирани началници и групировки,да решават нашите съдби,съдбите на избирателите в тази Държава.Без справедливост,няма да има спокойствие и вътрешен мир.20 години ...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар