Шефът на обвинените в шпионаж българи искал да купи софийското летище

04 март 2024 18:57   2314 прочита


Ян Марсалек – човекът, за когото се твърди, че е ръководел шестимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия във Великобритания, се е опитал да купи през 2021 г. чрез офшорката си летището в София, пише 24 chasa.bg.

Така той би получил достъп до базите данни за резервации на самолетни билети, които са толкова важни за руските разузнавателни служби. Това разкриват в съвместно разследване The Insider и Der Spiеgel, цитирани от сайта "Български новини".

Изданията не дават подробности за преговорите – с кого са били те или коя е била офшорната компания. Летище „София" бе дадено на концесия за 35 години през юли 2019 г. Конкурсът бе спечелен от софийската компания „Соф Кънект", в която акционери са базираният в Париж фонд Meridiam и австрийската строителна компания Strabag (1%).

Тъй като имаше обжалвания пред КЗК и съда от останалите участници в процедурата, договорът влезе в сила през 2020 г. На второ място в конкурса остана консорциумът между „Еърпортс Де Пари" и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг". А на трето място бе класиран концесионерът на летищата във Варна и Бургас „Фрапорт България".

През юни 2020 г. главният оперативен директор на разплащателната компания Wirecard Ян Марсалек изчезна безследно заедно с няколко милиарда долара. Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът се крие в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с разузнавателните служби.

Сега The Insider разкрива подробности за това как разузнавателните служби са вербували Марсалек с помощта на млада блондинка и след това са го изтеглили в Русия под прикритието на свещеник.

Посочва се и какви услуги е предоставил Марсалек на руските разузнавателни служби. Освен всичко друго, той активно сътрудничи на ЧВК „Вагнер", предава в Русия данни, получени от европейски разузнавачи, които работят за него, и помага за установяването на наблюдение над Христо Грозев.

В разследването е отделено място и за ролята на Марсалек в създаването на българската група, която Лондон обвини в шпионаж за Русия. Великобритания първоначално обвини Орлин Русев, Катрин Иванова, Ваня Габерова, Бисер Джамбазов и Иван Стоянов. Само преди дни към тях бе присъединен със същото обвинение и шести българин – Тихомир Иванчев. И шестимата в момента са в британски затвори в очакване на разглеждане на съдебно дело.

 
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар