Шефовете на държавни фирми ще вземат заплати от 10 980 лева. Годишните бонуси стигат 40 хиляди 

21 февруари 2020 07:43   1 коментар   3245 прочита


 
 

Заплатите на изпълнителните директори в държавните предприятия ще бъдат до 10 980 лв. Освен това при отлични финансови резултати на дружествата те ще взимат и годишни бонуси, които може да бъдат до около 40 хил. лв. Това предвижда проект на Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане, пише „Труд“. 

Заплатите на шефовете в държавните фирми ще зависят от показатели за дейността им като размер на активите и брой на персонала, наличие на задължения, както и дали печалбата и ефективността на работа се подобряват или влошават. 

За всеки от тези показатели ще бъдат давани бални единици. За всеки бал изпълнителните директори ще взимат по една и половина минимална заплата, а членовете на борда – по половин минимална заплата. 

Но е поставен и максимален праг на възнагражденията, като изпълнителните директори ще взимат до 18 минимални заплати, а членовете на борда – до 6 минимални заплати. Възнагражденията ще бъдат преизчислявани на всеки три месеца на база финансовите резултати от предишното тримесечие. 

Шефовете в държавните предприятията ще взимат и два вида бонуси – тантиеми, ако дружеството няма задължения и печалбата нараства, както и още едно допълнително парично поощрение с решение на общото събрание на дружеството при изключително добри финансови резултати. 

Всеки един от тези бонуси ще бъде в размер до три средни заплати за членовете на борда, или общо шест заплати допълнително. Това прави максимална сума на годишните бонуси от около 40 хил. лв. 

1 коментар
21 Февруари 2020 09:47 | Сила
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Да им приседне накрая дано.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар