Сензационна прогноза: Радев ще разпусне новия парламент на 13 май, заради

13 април 2021 10:06   7 коментара   5229 прочита


 . 
Новата пленарна зала на парламента може да се окаже отново празна след 13 май. Това е критичната дата, до която ще се разбере дали ще има нови избори заради невъзможност да се състави правителство, пише "Труд". 

Съотношението на политическите сили в 45-ото Народно събрание ще се окаже проблем и при приемането на нов Правилник за работа на НС. 

Очакванията са първото заседание на парламента да е този четвъртък, когато президентът Румен Радев трябва да свика депутатите. Те обаче ще започнат работа по стария правилник на НС. В него е фиксирана Великденска ваканция от 10 дни, която започва от Разпети петък (30 април). До този момент нито едно НС не е променяло тази ваканция. 

В първия ден депутатите ще положат клетва, ще изберат председател на парламента, а правителството на Бойко Борисов ще подаде оставка. НС още първия ден трябва да удължи действието на правилника от 44-ото НС. След това президентът трябва да започне консултации с парламентарните групи за съставяне на кабинет. Конституцията не казва колко дълго могат да продължат тези консултации, но политически наблюдатели смятат, че Румен Радев няма да ги проточва, а ще действа скоростно. 

Няма пречки още на 19 април той да проведе консултации с парламентарните групи. Тези консултации могат да приключат в рамките на ден-два. След тях президентът връчва проучвателен мандат на лице, посочено от най-голямата ПГ- ГЕРБ. В седемдневен срок ГЕРБ трябва да предложат премиер и правителство. Ако го направят, президентът внася това предложение в НС. Правителство се формира с две гласувания на НС - първо се гласува за министър-председател и на второ място се гласува състава на МС по предложение на министър-председателя. С ГЕРБ процедурата може да приключи още между 26 и 29 април. 

От 30 април - Разпети петък, започва 10-дневната великденска ваканция на депутатите. Не е изключено тя да бъде съкратена, коментираха народни представители. След като се върнат от ваканция, президентът ще връчи втория мандат на “Има такъв народ”. Това ще стане най-късно на 10 май. Очаква се от партията на Слави Трифонов да се откажат от проучвателния мандат. Същото предстои и с третата ПГ, която президентът ще избере. Следователно, 13 май е критичната дата за приключване на 45-oто НС. 

След това идва ред на президента. Той разпуска с указ НС, насрочва в двумесечен срок нови парламентарни избори и назначава служебно правителство. 
 

7 коментара
13 Април 2021 10:14 | Петрова
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Не трийй


13 Април 2021 10:15 | Петрова
Оценка:
-3
 (
11
 гласа)

Другият тапигьоз/имитация на президент / след томата Благоевградския кмет


13 Април 2021 10:42 | До горната
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Лекувай се, Петрова.


13 Април 2021 12:06 | красо ПАЧКАТА
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

МУТРАТА И ГЕШЕВ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ И ПРИВЕДЕНИ В ЗАТВОРА БОБОВ ДОЛ ПРИ МАНАФИТЕ ОТ ПЕРНИК


13 Април 2021 14:48 | ������� РЕАЛИСТ
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

пачка манафите са от кюстендил. от клана голйовци. но се едно все пак са манафи но и кмета томов е за там.


13 Април 2021 16:21 | До горния
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Да го превариш.


13 Април 2021 19:23 | ������� РЕАЛИСТ
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

а ти да правиш това което прави вятъръ. тоес да го духаш когато не искаш а сега искаш ли.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар