САЩ с ултиматум: Имате 30 дни да спрете строежа на "Турски поток" 

22 октомври 2020 07:26   3 коментара   3525 прочита


 
 

Един месец срок за напускане получиха фирми, свързани с "Турски поток" и "Северен поток 2" от Държавния департамент на САЩ. Предупреждението важи както за непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, така и за предоставящите различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения. След този срок те подлежат на американски наказателни мерки. 

САЩ ясно заявяват от месеци насам, че правителството на Бойко Борисов строи не "Балкански поток", а именно продължение на руския "Турски поток", в което влага над 2 млрд. лв пари на българските данъкоплатци, пише "Дневник". 
Сега Вашингтон отново разяснява обхвата на Закона за защита енергийната сигурност на Европа (PEESA) и от съобщението се вижда, че вече става дума и за - но не единствено за - дейности като монтиране на допълнително оборудване и модернизация на корабите за "Турски поток" и "Северен поток 2", както и за предоставянето на финансиране за такива работи. 

От 20 октомври да тече 30-дневен срок за т. нар. добросъвестно прекратяване на подобна дейност от тези компании, което ще ги освободи и от заплахата от санкции. 


 
Новият обхват на PEESA не засяга услуги за безопасността на корабите и на екипажите им, както и поддръжката им за избягване на аварии с екощети. Това важи и за продълженията на двата газопровода. 

"Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ ще използват пълния набор от пълномощия за санкции, за да прекратят строителството на тези газопроводи" и техните възможни продължения, се казва в съобщението. 

Новите мерки отчасти съответстват и на предложеният от конгресмени проектозакон "За уточняване на закона за защита на енергийната сигурност на Европа" (PEESCA), който в момента се обсъжда в парламента на САЩ. В него се говори за санкциониране на тези, които помагат за "модернизиране и разполагане на заваръчно оборудване, модификация и дооборудване на морски съдове и съединяването им в тандеми". 

"Продължаваме да призоваваме Русия да прекрати употребата на енергийните си ресурси за изнудване. Русия използва тези експортни тръбопроводи за създаване на национални и регионални зависимости от руските енергийни доставки, като употребява тези зависимости за разширяване на своето политическо икономическо и военно влияние, отслабване на европейската сигурност и подкопаване на американската национална сигурност и външнополитически интереси. Тези тръбопроводи намаляват енергийното разнообразие в Европа и поради това отслабват европейската енергийна сигурност", пише в съобщението. 

Във влезлият в сила на 20 декември 2019 г. закон PEESA има изрично изискване Конгресът да получава от държавния секретар на САЩ доклад на всеки 90 дни, в който да се посочат конкретно кои кораби и фирми се занимават с двата газопровода "или който и да е проект, който е тяхно продължение". 

Когато държавният секретар посочи чужденец или чуждестранни фирма като нарушител, президентът на САЩ получава съгласно закона право да блокира техни собственост и участие в собственост в САЩ или такива, които се контролират от американски гражданин, където и да живее по света. Санкционираните нямат право да влизат в САЩ (и им се отнема издадената виза), да бъдат допускани или амнистирани от властите или да получават каквито и да е услуги по имиграционния закон.,пише Pete. bg  


В същото време PEESA позволява на президента да премахне санкциите, "ако е в името на националните интереси на САЩ" и Конгресът бъде подробно информиран за мотивите му да вземе такова решение. Понеже законът не изброява основания и стандарти за прилагането на тези правомощия от президента, то и обитателят на Белия дом има широк спектър от причини, на които да се позове. 

3 коментара
22 Октомври 2020 07:55 | Филип Морис
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Тиквун пак се издъни...


22 Октомври 2020 18:37 | Стефанов Зъ.
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ха, сега де - кво правим? Ама като се замисли човек, не е толкова страшно. Друго би било ако янкитата кажеха - в срок от 30 дни Борисов да се маха. Ужаст!!! Ама наистина...


25 Октомври 2020 13:23 | До народа
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ех бедни ми народе тиквата си пълни чекмеджетата и банковите сметки в чужбина с пари от народа строи газопровода който е изцяло Руски и сега нашите внуци и правнуци ще са отговорни за връщането на тези пари. Тоя селски тарикат Тиквата е за публичен разстрел и отнемане на цялото му имущество
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар