САЩ прогнозират катастрофа за Украйна до няколко седмици

23 февруари 2024 12:06   1 коментар   2562 прочита


Украйна е изправена пред потенциално катастрофален недостиг на боеприпаси и противовъздушна отбрана, което би могло да обърне хода на войната и да даде значително предимство на руския президент Владимир Путин. А времето на Киев изтича.

Това съобщава ABC News, цитирайки вътрешна оценка на американските служби. Говорейки при условие за анонимност, двама американски служители посочиха "края на март" като особено решаващ момент за съдбата на украинските войски, ако Конгресът не приеме нов законопроект за помощ (на стойност 60 милиарда долара).

Трети американски служител каза, че ще бъде трудно да се определи точно кога ситуацията за украинските войски може да се влоши, но отбеляза, че недостигът се очаква да стане по-тежък през пролетта. Според Вашингтон войната в Украйна през следващите седмици навлиза в „критичен период“.

Оценката на САЩ идва почти две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Първоначалният поток от пари и оръжия от САЩ към Киев спря, тъй като част от Републиканската партия отказва да даде своя подпис за продължаване подкрепата към украинците. Белият дом директно обвини Конгреса за загубата на град Авдеевка – първата голяма победа на руската армия на фронта от месеци насам. Украинските войски имат критичен недостиг на боеприпаси на фронта. „Ние предупреждавахме Конгреса, че ако те не действат, Украйна ще претърпи загуби на бойното поле и ето... това се случи (Авдеевка)“, обяви Белият дом.

Американски служители прогнозират, че подобни сценарии ще се разиграят и на други места в Украйна, тъй като правителството там е принудено да направи труден избор. Самите украинци признават, че ако не получат критична военна помощ от западните страни, ще трябва да избират кой град да защитават и кой да оставят на руснаците.

Друг проблем е свързан с изтребителите F-16, които Украйна все още не е получила. Страната все още се нуждае от пари за изграждане на инфраструктура за поддръжка на изтребителите, включително писти и хангари. Зад голяма част от колебанията на Републиканската партия да подкрепи Украйна стои Доналд Тръмп, който каза, че би било „глупаво“ да се предоставя чуждестранна помощ на страните вместо заем. Той също така насърчи Русия да атакува съюзниците от НАТО, ако те не допринасят достатъчно за своите разходи за отбрана.

В доклад на американските служби се казва, че загубите на хиляди танкове на фронта не са осакатили руската армия, защото тя е извадила от складовете си съветска техника, като същевременно произвежда нови машини. В същото време икономическият съюз на Русия с Китай успя да помогне на страната да се отърве от много международни санкции. В скорошен анализ Международният институт за стратегически изследвания не видя никакви признаци, че Русия се огъва под тежестта на тежките загуби на бойното поле. Русия е в състояние да атакува украинските позиции при сегашните темпове поне още „2-3 години, ако не и повече“.

Но Украйна, без западната помощ, няма да има шансове.


Още за: САЩ   украйна   Още от: България и свят

Принтирай статия
1 коментар
23 Февруари 2024 17:32 | Петкан
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Не достигат не само боеприпаси, а и хора. И за да има някаква надежда за украинците трябват не само някакви си наемници, а армия, редовна, изпратена от правителства на държави. Но и тука има проблем - както икономически, така ресурсно съотношението на силите се променя главоломно в полза на едната от воюващите страни. Въпрос на анализи. Ако има кой да ги направи обективно...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар