Ќовините на югозападна Ѕългари€
”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал!  расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол Ѕърза пица с €йца
   –егистрац舫абравена парола

—јў наложиха безпрецедентни санкции на »ран: прекъснаха финансирането му


21 септември 2019 09:02  1 коментар   1680 прочита

—нимка: AP/Ѕ“ј
—нимка: AP/Ѕ“ј


—нимка: AP/Ѕ“ј

јвоарите на иранската централна банка в —јў са замразени, “ехеран е финансово съсипан, за€ви ƒоналд “ръмп


ѕрезидентът на —јў ƒоналд “ръмп об€ви днес, че страната му налага санкции на »ранската национална банка (централната банка на »ран), предаде –ойтерс, цитирана от Ѕ“ј.

“ръмп съобщи новината пред журналисти в Ѕели€ дом, без да навлиза в подробности за санкциите. "“оку-що наложихме санкции на националната банка на »ран. “оку-що го направихме", каза той.

ѕрезидентът на —јў отбел€за, че това са санкциите на най-високо ниво, налагани н€кога срещу държава. »ран е финансово съсипан, увери той, цитиран от ƒѕј.

 акво означават санкциите за »ран

ћинистерството на финансите на —јў представи най-новите санкции срещу »ран, които б€ха об€вени по-рано днес от президента ƒоналд “ръмп, предаде ƒѕј.

Ќаказателните мерки са насочени най-вече срещу иранската централна банка и суверенен фонд.

јвоарите на банката в —јў са замразени, финансовата институци€ е обект и на второстепенни санкции.

јмерикански€т министър на финансите —тивън ћнучин за€ви, че банката е последни€т източник на средства за “ехеран. Ќовите санкции, въведени от —јў, прекъсват всички източници на финансиране за »ран, увери той.

ћинистерството на финансите на —јў предупреди останалите страни, че ако нарушат американските санкции, рискуват "непокътнатостта на финансовите си системи".

»ранската централна банка финансира  орпуса на гвардейците на »сл€мската революци€ и неговото елитно подразделение за задгранични операции јл  удс, както и ливанската групировка ’избула, отбел€за ћ‘ на —јў в свое съобщение.

—анкции се налагат и на Ќационални€ фонд за развитие на »ран и на компани€та ≈темад “еджарат ѕарс, съобщи “ј——.

"»ранската централна банка и Ќационален фонд за развитие привидно б€ха предназначени да паз€т благоденствието на ирански€ народ, но вместо са използвани от този корумпиран режим за прехвърл€не на иранските резерви от чуждестранна валута на терористични" групировки, които са негови протежета, каза американски€т министър на финансите —тивън ћнучин.

–ойтерс отбел€зва, че компани€та ≈темад “еджарат ѕарс е използвана за укриване на финансови трансфери за ирански покупки в сферата на отбраната.

Ќовината за санкциите дойде н€колко дни след като б€ха извършени атаки срещу саудитски петролни инсталации, които, според ¬ашингтон, са били извършени от »ран - обвинени€, които “ехеран отхвърл€, посочва ‘ранс прес.

ѕопитан днес за възможността за военен отговор на »ран, “ръмп отговори, че "—јў винаги са подготвени и че военен удар винаги е възможност", предаде –ойтерс.

“ой призова »ран да се откаже от тероризма.  огато иранците "ни атакуват, то н€ма начин те да побед€т", подчерта “ръмп.

ѕърва реакци€ от “ехеран

¬ъвеждането на новите американските санкции срещу ÷ентралната банка на »ран предполага, че ¬ашингтон н€ма друг начин за оказване на натиск върху “ехеран, за€ви ръководител€т на иранската централна банка јбдулнасър ’емати.

"ћногократните санкции срещу ÷ентралната банка от правителството на —јў показват колко празни са ръцете им по отношение на търсенето на начини за оказване на натиск срещу »ран", каза ’емати.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: —јў  санкции  »ран ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

21 септември 2019 20:55 | —тефанов
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

“ъпи, по-тъпи, най-тъпи, абсолютно тъпи американци!!!  ой в бъдеще ще си влага парите при вас? “а вие съсипвате долара. » без това е налице тенденци€та за б€гство от него. Ќе съм ви фен американци, но и тази ви глупост ме €досва.
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.