Сачева: Вдигаме пенсиите с 5 %. Минималната от януари става 300 лева 

20 октомври 2020 07:27   4 коментара   2958 прочита


Сачева: Вдигаме пенсиите с 5 %. Минималната от януари става 300 лева 
 

300 лева става минималната пенсия от януари. 

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 5%. Предвиждаме и пенсионерите, които са под линията на бедността да получат 120 лева ваучари за храна. Това заяви в ефира на БНТ социалният министър Деница Сачева в ефира на БНТ. 


"Запазваме 4, 5 % разликата между минималната и максималната пенсия, за да запазим справедливостта на Швейцарския модел", каза тя. 

По отношение на прословутите добавки от 50 лв, тя заяви, че са за лекарства и за здравна профилактика, а всички пенсионери ще имат нужда от нея. 

 
По думите ѝ справедливостта на модела категорично не е нарушена. "Хората, които са с пенсия под линията на бедността ще получат помощ, а не увеличение на пенсията", добави социалният министър. 

Таванът на пенсиите ще стане 1240 лева, добави тя и уточни, че туризмът е най-засегнатият сектор заради пандемията. Там е и най-високата безработица По думите ѝ в туризма има изсветляване на бизнеса благодарение на мерките на правителството. 

"Правим проверки по домовете за възрастни хора заедно с ВАП", заяви още Сачева. 

"Хората, които имат право на помощи - ще получат 16 вида храни по Оперативна програма за храните. Тя се извършва съвместно с БЧК. ", информира социалният министър. 

4 коментара
20 Октомври 2020 13:09 | от запознат
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Нищо не правите - само пупулизъм . Имам 40 г трудов стаж. Ще получавам точно толкова колкото един който няма и един ден трудов стаж. Това е справедливоста при вас . По вашата логика не трябва никой да се осигурява - и най добре е така . Ще настоявам децата и внуците ми да не се осигуряват - няма справедливост в тази държава . Да се занимават с канабис и това е.


20 Октомври 2020 13:18 | от запознат
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Значи ще вземете от тези които са се осигурявали цял живот и са спазвали закона за да дадете на тези които цял живот нямат и един ден осигурителен стаж . Да не говорим че отдавна трябваше да махнете максималния праг на пенсиите . Така хората щяха да са мотивирани да се осигуряват на максимума . Ама за това се иска акъл а не пупулизъм


20 Октомври 2020 15:56 | Gocho
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Осигорявайте са за минимална пенсия, аз съм плащал осигуровки по 600 лева и получавам 500 лева пенсия няма логика Дачева.


20 Октомври 2020 20:10 | Хамилтън
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Герб =гроб
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар