С 300 км частен скоростен път от Русе до Истанбул министър Павлова променя картата на Европа

04 май 2012 00:02   1 коментар   7991 прочита


На 1 юли отпушват трафика към морето

България може да се превърне във важен транзитен пункт в Европа

Новата инициатива предвижда изграждането на трасе по маршрута Русе-Велико Търново-Свиленград-Истанбул. Така европейският коридор номер 9 ще свързва по-бързо Босфора с “Дунав мост”, а оттам с Европа и Русия.

По думите на регионалния министър Лиляна Павлова проектът дава възможност на България да промени пътната карта на Европа.

От Истанбул до Капитан Андреево има магистрала. Маршрутът по крайбрежието на Черно море обаче не е много натоварен. От друга страна в момента има само две ленти за движение през прохода Хаинбоаз, като 50% от трафика е тежкотоварен. Според Павлова идеята е да се направи обход на Бяла, където са концентрирани голяма част от произшествията.

Европейските средства няма да стигнат за всичко,

призна по бТВ министър Павлова и обясни, че новият скоростен път с дължина 300 км ще бъде реализиран с публично-частно партньорство. Инвеститор ще изгради този участък и ще събира такса за него, а целият тежкотоварен трафик ще бъде изведен по новото трасе. Таксата ще бъде от порядъка на 10-15 лева.

По думите на Лиляна Павлова

може да се очаква инвеститорски интерес от Китай, Катар и Оман.

За инвеститорите трасето по черноморското крайбрежие не било толкова привлекателно заради по-слабия трафик.

В момента законът позволява отдаване на концесия за срок от 35 години. "Ще дадем възможност на инвеститорите да заявят интерес. Конкурсната процедура може да отнеме около 6 месеца," каза регионалният министър. В момента започва подготовката на цялата документация за тази концесия. По думите на Павлова една година ще е нужна за оформяне на документацията, а строителството може да отнеме до две години.

На 1 юли по-бързо до морето

Участъкът от магистрала "Тракия" до Сливен ще бъде пуснат на 1 юли, каза Лиляна Павлова, като посочи, че това е "гарантирано". Тя обаче изрази надежда, че в този срок магистралата ще е готова и до "Петолъчката".

Регионалният министър заяви, че потъването на пътния възел при Нова Загора е отстранено и увери, че по самата магистрала няма такъв проблем.

До края на юни се очаква да бъде "отпушен" и пътят до южното Черноморие, след като бъде открита отсечката Бургас - "Меден рудник".

На плажа не трябва да се строи

Това е личното мнение на регионалния министър Лиляна Павлова. Тя обаче уточни, че става дума за големите бетонни хотели.

"Не казваме, че въвеждаме пълна забрана за всякакво строителство," каза Павлова и посочи, че във внесения от нея законопроект, се предлага на първите 100 метра от брега да се строят само заведения, спортни съоръжения, открити летни театри, детски площадки и т.н.

Каквото е застроено, за съжаление, е застроено

"Може някой ден някой да има желанието да го премахне и аз бих била доволна, както повечето от нас, които биха искали плажовете да са зелени."

Министър Павлова каза, че стремежът е да не бъдат застроявани с големи хотели новите територии, които предстои да бъдат урбанизирани. Тя отхвърли тезата на някои кметове от Черноморието, че забраната за застрояване в 100-метровата зона би загробило туристическия сезон.

"Всеки си има бетон в града, всеки иска да отиде на плаж, да види морето, да види все пак и дървета," каза Лиляна Павлова.

Регионалният министър опроверга като спекулации и твърденията, че новият закон щял да попречи на изграждането на пречиствателни станции и дълбокоморски зауствания, тъй като е предвиден специален ред за изграждането им.

Прокарването на тръби, които изхвърлят отпадни води на една морска миля, е практика и по света на места, където изграждането на пречиствателни станции е нерентабилно, обясни Павлова.

На българското Черноморие има 208 плажа, от тях 129 от тях са предоставени за управление - 60 на концесия, 69 под наем. Това са основните плажове с най-голям брой туристи и те са охраняеми. Има 25 плажа, които не могат да се отдават под наем или на концесия, защото са гранична територия, защитена територия или в свлачищен район. По думите на Лиляна Павлова остават 50 плажа, които няма да бъдат охраняеми, но в това нямало нищо страшно, защото някои туристи предпочитат да няма заведения, шезлонги и чадъри. За почистването им трябвало да се грижат областните управители.

В студиото на "Тази сутрин" регионалният министър коментира и темата с фалшивите винетки. Павлова призова гражданите да не си купуват подправени стикери и предупреди, че не само този, който ги продава, но и този, който ги използва носи наказателна отговорност - глоба и от 2 до 8 години затвор или пробация.

1 коментар
05 Май 2012 19:53 | читател
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да, точно така, да плащаме за магистрала, по която турските гастербайтери да си пътуват директно до родните места по време на отпуската, а Турция дори не е в Европейския съюз!?!?!?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар