Рюте: Глупавото предложение на Путин издава, че е в паника

15 юни 2024 23:54   1 коментар   1876 прочита


„Глупавото мирно предложение“, което руският президент Владимир Путин направи на Украйна в петък, показва, че той „очевидно е в паника“. Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте каза това на срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП, цитирана от БТА.

В навечерието на конференцията Путин предложи условия, при които Русия би била готова да говори за прекратяване на войната. Украйна трябва да се откаже от членството си в НАТО и да се оттегли от някои области, окупирани от руснаците.

Русия не беше поканена на форума за мир край Люцерн. Според страната домакин Швейцария това се дължи на факта, че Кремъл многократно е заявявал, че няма интерес и ще игнорира всяка покана. Китай също не присъства на конференцията.

Рюте смята, че Путин прави грешка, като не желае да дойде да разговаря, и опровергава слуховете, че руският лидер ще посети Северна Корея. Той посочва, че половината ООН е представена в Швейцария и че много страни са делегирали свои държавни или правителствени ръководители.

Страните членки на Европейския съюз няма да са пряко включени в заема от 50 млрд. щатски долара, който страните от Г-7 планират да наберат за Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се на италианския премиер Джорджа Мелони.

По време на срещата на върха в Южна Италия Г-7 се договори да предостави заеми, които ще бъдат обезпечени с лихвите, натрупани от блокираните руски средства.

„Заемът от близо 50 млрд. вече е обявен и ще бъде предоставен от Съединените щати, както и Канада и Великобритания, а може би и Япония, в съответствие с конституционните ѝ ограничения“, каза Мелони по време на пресконференция.

„Понастоящем европейските държави не участват в този заем, като се има предвид и фактът, че всички активи са мобилизирани в Европа", каза тя. Мелони намекна, че приносът на ЕС се състои в осигуряването на гаранционен механизъм за изплащане на заема, уточни Ройтерс.

По-рано тази седмица представители на ЕС заявиха пред Ройтерс, че Европейският съюз, в който влизат членовете на Г7 Франция, Германия и Италия, може да предостави около половината от сумата, което е в явно противоречие с думите на Мелони.

Около 260 млрд. евро в руски активи са замразени по силата на санкциите, наложени след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година.

Около 190 млрд. евро от активите се държат в базираната в Брюксел финансова институция "Юроклиър" (Euroclear), което прави ЕС ключов участник във всеки план за използване на активите. САЩ държат около 5 млрд. долара от тези активи. Мелони също така заяви, че не се притеснява от перспективата руските активи да бъдат размразени преди изплащането на заема, тъй като това може да се случи само в резултат на мирни преговори, които ще включват ангажименти за следвоенното възстановяване на Украйна.

Лидерите на страните от Г-7 единодушно подкрепиха френското предложение за временно примирие в глобалните конфликти по време на предстоящите Олимпийски игри в Париж, каза италианският министър-председател, цитирана от Ройтерс и БТА.

Френската столица ще бъде домакин на летните олимпийски игри от 26 юли до 11 август, а след това на параолимпийските игри от 28 август до 8 септември. Лидерите от Г-7 призоваха „всички страни да спазват олимпийското примирие, индивидуално и колективно", се казва в изявлението им.

„Това е френска молба, добра молба, тя беше включена единодушно", каза италианската премиерка Джорджа Мелони, която председателства Г-7, пред репортери по време на заключителната си пресконференция.

Стремежът към преустановяване на въоръжени конфликти в рамките на олимпийско примирие е дългогодишна традиция и в заключителното комюнике се споменава резолюция на Общото събрание на ООН по този въпрос, приета през ноември.

Френският президент Еманюел Макрон заяви през април, че ще работи за постигане на примирие по време на Олимпийските игри в Париж. Той поясни, че има предвид Близкия изток, както и Украйна и Судан.

По това време Русия реагира хладно на предложението за временно спиране на офанзивата в Украйна и заяви, че Киев може да го използва като възможност за прегрупиране и превъоръжаване./факти.бг

1 коментар
16 Юни 2024 14:29 | сиктир
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

боли го фара на Путин за мнението на някакъв холандски педераст
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар