Русия оспори резолюцията на ЕП, че пактът Рибентроп-Молотов е довел до ВСВ

21 септември 2019 08:59   1 коментар   2090 прочита
Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP


Снимка: БТА/AP

Документът е "политизиран ревизионизъм"; народите на Съветския съюз освободиха Европа от фашизма, заяви руското МВнР

Русия оспори днес позицията, изразена в приета тази седмица резолюция на Европейския парламент, според която договорът за ненападение между Съветския съюз и нацистка Германия от 1939 г., т. нар. пакт Рибентроп-Молотов, е довел до избухването на Втората световна война, предаде ДПА, на която се позова БТА.

В комюнике руското министерство на външните работи нарече резолюцията "политизиран ревизионизъм" и отбеляза, че тя не споменава Мюнхенското споразумение между западните сили и нацистка Германия от предишната година, което е позволило на хитлеристите да нахлуят в Чехословакия.

"Европейският парламент направи поредния скандален опит да приравни нацистка Германия - страната агресор - и Съветския съюз, чиито народи, на цената на огромни саможертви, освободиха Европа от фашизма", коментира руското външно министерство.

Пактът Рибентроп-Молотов рядко се обсъжда в съвременна Русия, докато победата над нацистка Германия, която слага край на Втората световна война в Европа, остава източник на национална гордост и се празнува много тържествено, отбелязва ДПА.

В резолюцията, приета вчера, ЕП казва, че договорът е имал за цел да раздели Европа "между два тоталитарни режима".

Според историци съветският лидер Йосиф Сталин е използвал пакта Рибентроп-Молотов, за да анексира територии, които са принадлежали на Руската империя преди Октомврийската революция от 1917 г. Съвременна Русия поддържа позицията на Съветския съюз, че този договор е бил необходимо зло, като опит за предотвратяване на нахлуването на нацистка Германия. Тя обаче въпреки това напада СССР през 1941 г.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
21 Септември 2019 21:22 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В основата на хитлеровата външна политика е постулата "Натиск на Изток". А Пакта е опит да се излъже СССР, което е успешно. Да, немците позволяват на Сталин да завземе половин Полша, но какъв е смисъла от това, след като Германия завзема половин Русия? Но зад тази Резолюция на ЕП съзирам силуета на видимя отвсякъде наш евродепутат Александор Йорданов. Надали има човек на Света, та и извън него, който да мрази повече руснаците. И още нещо - почти е доказано, че СССР стои не само в началото на Втората световна война, но и в нейния край - атомните бомбардировки над Япония през 1945 година не на извършени от американците - просто демократи не могат да сторят това. Бомбардировките са от руснаците, само те са способни на такова зверство.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар