Румен Радев: Разговор за конституцията е възможен само след оставки и предсрочни избори

14 август 2020 19:32   4 коментара   3364 прочита


Разговор за конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията.

Повече от месец продължават протестите и искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки, категоричен е Радев.

Премиерът Бойко Борисов предлага свикване на ВНС и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията – член 159 е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър- председателя. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите да инициира промени в конституцията? Моят отговор е не. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията? Отговорът е не.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не. Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не. Може ли министър- председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е не, завърши изявлението си Радев. /БГНЕС

4 коментара
14 Август 2020 21:45 | ���. K������� ������
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

ТОЗИ ПРЕЦЕДЕНТ КЪДЕ Е ТРЪГНАЛ СРЕЩУ НАРОДА???
ИМПИЙЧМЕНТ ЗА ДОЛНАТА РУСКА ПОДЛОГА!!!!
КАЗАХ


14 Август 2020 22:05 | Доктор Хаус
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Герберски трол, с всеки твой коментар доказваш тъпотата си. Срещу народа са крадливата шайка герб и техните приятели от ДПС.


15 Август 2020 01:14 | КОКО
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Задушаване на словото? Как пък не - навсякъде се тръби как крадеца вика дръжте крадеца.... Радев вика мутри вън но сигурно говори за себе си и обкръжението си. Досега всички вестници публикуват всяко нещо и всяко изказване на Радев и сие, за какво "Задушаване на словото" се говори. Демонстраци и протести има навсякъде - за какво задушаване на словото се говори ...не можем да се оттървен от новините за протестиращите и от протестиращите по ФБ. За мафията да реформира съдебната система - той си отговори сам - не! Просто защото мафиозите са и от двете страни на системата. И за последно - част от демокрацията е правото на всеки да предлага промени на Конституцията - дори и Министър Председателя има право да предложи това - а дали ще се поеме от народните представители и Президента - това е вече въпрос на административен процес. Ако Радев иска да попречи да се продължи инициативата за промяна на Конституцията - да го каже а не да хвърля кал. Иска да спре това само защото не е негова идея


16 Август 2020 01:08 | Доктор Хаус
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Лекувай се.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар