РСЕ: Собственикът на „Хиполенд“ е бил заплашван от човек на Пеевски  

07 септември 2020 07:10   1 коментар   3287 прочита


 Собственикът на веригата магазини за играчки “Хиполенд” Мариан Колев заявява в интервю за Радио Свободна Европа, че е получил предложение от съдружничка на свързания с депутата от ДПС Делян Пеевски, Александър Сталийски, да придобие 50% от „Хиполенд“. По-късно близък до Сталийски е заплашил Колев, че ако откаже да продаде дела, „бизнесът му ще приключи за минути“. 

За казаното от Колев информира и немският „Интелинюз“, подчертавайки че Пеевски, заедно с етническо-турското Движение за права и свободи (ДПС), чийто член е той, и почетният председател на партията Ахмед Доган, са станали синоним на корупция и мътни сделки с управляващите. 

„Не познавам бизнесмена Александър Сталийски и Пеевски. Имах предложение за придобиване на моя бизнес от сътрудничка на Сталийски и впоследствие един от свързаните със Сталийски си позволи да предупреди, че ако протестирам, бизнесът ми ще фалира за пет минути“, казва Колев в интервюто. 

В петък служители на Националната агенция по приходите (НАП), Икономическа полиция и Главна дирекция “Надзор на пазара” едновременно се появиха на проверка в централата на “Хиполенд”, а проверки бяха извършени и в магазините на веригата. 

В крайна сметка по време на инспекцията се оказало, че данъчните са открили несъответствие от 9 лева и 60 стотинки между наличните пари в касата и това, което пише в касовата книга, за което са съставили и протокол за нарушение, с което проверката била прекратена. 

Само ден по-рано собственикът на “Хиполенд” Мариан Колев съобщи, че синът му е пострадал от лютивия спрей, използван от полицията на 2 септември пред Народното събрание. Колев участва и подкрепя антиправителствените демонстрации още от самото им начало. 

„Хиляди български протестиращи купиха играчки от магазини, собственост на местния бизнесмен Мариян Колев, след съобщения, че той е станал обект на разследвания от икономическа полиция, данъчните власти и органите за пазарен надзор под прякото наблюдение на прокуратурата, ден след като е написал критична публикация във Фейсбук, свързана с полицейското насилие на протестите“, пише „Интелинюз“. Медията уточнява, че Колев е „благодарил“ на полицията за напръскването на 17-годишния му син, който по никакъв начин не ги е провокирал. 

„Той използва същата ирония срещу министъра на вътрешните работи за нареждането му полицията да обгазява невинни хора“, продължава текстът. 

Нахлуването в офисите на Колев от държавните власти предизвика възмущение сред протестиращите, се изяснява още в публикацията, според която решението им да купят играчки от „Хиполенд“, е продиктувано от желанието „да застанат до бизнесмена и да покажат, че не толерират натиска върху него, очевидно поради критичната му позиция“. 

Пред РСЕ Колев казва, че вътрешният министър Христо Терзийски му се е обадил и е казал, че не е запознат с проверките в офисите му. 

В интервюто за медията Колев заявява, че “координацията на проверките не идва директно от правителството, а предимно от други хора, които са по-встрани – тези, за които всички смятаме, че дърпат конците”. Помолен за уточнение, той назова депутата от ДПС Делян Пеевски. Колев добавя, че за да направи проблем за бизнеса му, народният представител от движението е придобил 50% от бизнеса на най-големия конкурент на веригата, а Колев е свързал двата случая. 

Свободна Европа е потърсила за коментар на тези твърдения Делян Пеевски, но той не бил открит и на двата си телефона. 

„Интелинюз“ пък прави паралел с акцията в офисите на президента Румен Радев в началото на юли. „Това се възприема като опит на главния прокурор Иван Гешев да окаже натиск върху Радев, който е силен критик на правителството на Борисов“, заключава медията. /БГНЕС 

1 коментар
07 Септември 2020 12:14 | Койчо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Оставка, съд и затвор за грабителите на България - Борисов, Пеевски, Гешев и Доган.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар