Росен Иванов оглави новата ИА "Медицински надзор"

30 март 2019 11:06   1 коментар   2646 прочита
Снимки: Иван Григоров
Снимки: Иван Григоров


Снимки: Иван Григоров

Агенциите за медицински одит и трансплантации влизат в новата структура

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съгласувана с министър-председателя, от 1 април т.г. за директор на новата Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е назначен Росен Иванов, съобщиха от здравното министерство. До момента той е ръководител на Инспектората в Министерството на здравеопазването, бил е държавен инспектор в инспектората на Министерския съвет, началник на политическия кабинет в Министерството на отбраната (в служебното правителство от 2013 г.), както и главен юрисконсулт в МО.

Росен Иванов е магистър по право и философия от СУ "Св. Климент Охридски".

Новосформираната Изпълнителна агенция "Медицински надзор" стартира работа от 1 април т.г. Тя обединява към момента действащите Изпълнителна агенция "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантации.

Новата агенция ще продължи да извършва досегашната дейност на преобразуваните агенции, както и възложените от закона нови функции.

Съгласно Закона за лечебните заведения Изпълнителна агенция "Медицински надзор" вече ще отговаря за регистрацията на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите (до момента тази дейност се осъществява от регионалните здравни инспекции). Във функциите й влизат също така и администрирането на режима по издаване на разрешения за осъществяване на лечебна дейност за лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи, диализните центрове и тъканните банки. За тази цел в агенцията е създадена специализирана дирекция "Администриране на режимите по регистрация и издаване на разрешения за лечебна дейност".

Функциите на Агенцията, свързани с координирането и контролирането на дейностите в областта на трансплантацията и асистираната репродукция, извършвани от лечебните заведения са възложени на специализираната дирекция "Управление и координация на трансплантацията и асистираната репродукция".

Основните контролни функции, осъществявани от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще се извършват от специализираната дирекция "Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството". Тази дирекция се предвижда да осъществява и оценка на ефективността и резултатите на контролната дейност, да извършва анализи и предлага на изпълнителния директор мерки за подобряване на качеството на контролната дейност.

Числеността на персонала на новата агенция е 106 щатни бройки.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
31 Март 2019 22:15 | 555
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

поредните хрантутници - 106 парчета. нали ще съкращавате администрацията.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар