Решено! Замразените руски активи се превръщат в $50 млрд. кредит за Украйна

13 юни 2024 22:40   1 коментар   1740 прочита


Страните от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит от 50 млрд. д., за който да използват приходите от замразени руски държавни активи, посочиха дипломатически източници днес - първия ден от срещата на върха в Италия на лидерите на най-развитите икономики в света, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Украйна ще използва средствата, за да засили военната си отбрана срещу Русия, за възстановяване на инфраструктурата и за финансиране на държавния бюджет.

Правителството на САЩ посочи, че около 280 млрд. д. активи на Руската централна банка (РЦБ) са били блокирани от западните страни заради санкциите, наложени на Москва от началото на инвазията в Украйна преди повече от две години.

По-голямата част от замразените средства са на територията на ЕС. Страните членки на блока неотдавна одобриха лихвите, натрупани от руските активи, да бъдат използвани за финансиране на помощ за Киев.

Базираната в Брюксел финансова институция "Юроклиър" (Euroclear), която към момента е държател на най-голяма част от замразените активи на РЦБ, неотдавна съобщи, че е събрала около 4,4 млрд. евро лихви през 2023 година.

Планирането на структурата на кредитния пакет върви от месеци. Съединените щати първоначално настояваха да се използване не само приходите от лихви, но и самите замразени активи и с тях да се предостави финансова подкрепа на Киев. Някои европейски страни обаче имат сериозни резерви към подобен подход.

Срещата на върха на Г-7 в южния европейски град Бари от днес до събота, 15 юни./Факти.бг

1 коментар
14 Юни 2024 09:54 | сиктир
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ще ги връщате и кръв ще повръщате
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар