Радев: Нито една партия сама не може да се справи със ситуацията 

28 юни 2022 05:46   3 коментара   2657 прочита


Наред с икономическата, социалната, здравната и бежанската криза днес сме изправени и пред политическа криза, а българските граждани изпитват основателни тревоги от нарастващите цени, от войната и от неизвестността породена от кризите, които не могат да бъдат решени нито поотделно, нито само от една партия. Това каа президентът Румен Радев по време на консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство с представители на ГЕРБ. 

 

„България очаква по-активна подкрепа в съюзите, в които членува. Очакваме да работим още по-активно за националния интерес, да не допускаме страната да остане в периферията на Европа, да привличаме стратегически инвестиции и всичко това изисква амбициозна, единна, последователна външна политика. Много от надеждите на българите бяха свързани с членството ни в ЕС и много останаха несбъднати“, посочи Радев. 

Той смята, че това е довело до дълбоката криза, която обхвана обществото ни и е родило искането за дълбока промяна. 

В същото време президентът подчерта, че има недоверие в политическата класа и това поставя рискове пред България. 

„НС трябва да свърши много работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината“, настоя Радев и посочи, че трябва да бъде приета актуализацията на бюджета и законите, касаещи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова настоя, че ако партията получ мандата за съставяне на правителство, ще го върне. 

„Отчитаме предизвикателствата, пред които е изправена държавата ни и заради това ПГ на ГЕРБ активно участва при вземането на редица решения. Даваме си сметка, че при всички кризи, ако държавата няма бюджет, това ще е катастрофа. Предстоят и важни закони, които очакваме МС да внесе в Н, С касаещи изпълнението на Плана за възстановява е и устойчивост. До този момент няма внесени такива законодателни инициативи“, коментира тя. 

Томислав Дончев посочи, че България е в политическа криза от една година, оставката на правителството е естествено развитие на тази криза. 

Според него в това НС потенциал за принципна коалиция няма има за безпринципна. 

„Но не вярвам такава да бъде приета добре от обществото и да бъде стабилна“, каза той. 
 dnes. bg 
 

3 коментара
28 Юни 2022 09:36 | старогражданин
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Радев прави коалиции от авантюристи и политически аутсайдери. Толкова са му възможностите. Фатмак.


28 Юни 2022 11:45 | До староселянина
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Гледай си доматите, политиката ти е чужда.


28 Юни 2022 18:20 | старогражданин
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Чужда ми е политиката на чугунените глави. Вие знаете всичко и винаги сте прави. Матрьошки.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар