Радан Кънев: Ако това е театър, да си го изиграят докрай

20 март 2016 11:26   3 коментара   6790 прочита


В ГЕРБ има много плашещ манталитет на недосегаемост, сходен с късните 80 години, каза лидерът на ДСБ

Не иронизирах, когато казах, че ако ГЕРБ са недоволни от кадровата политика на правителството, може да поискат вот на недоверие. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Изказването му идва дни, след като парламентарната група на на ГЕРБ призова да бъдат изтеглени от властта всички партийни назначения на ДСБ.

Бях съвсем сериозен, че ако са недоволни, може да поискат вот на недоверие. „Когато се демонстрира конфликт между парламента и правителството, независимо дали това е театър или не, да си изиграят театъра докрай, но да не ни набъркват нас, ние сме извън тази работа“, каза Кънев.

На въпрос дали смята да се извини на ГЕРБ и правителството за поведението си, както пожела депутатът от от управляващата партия Валентин Радев, Кънев отговори: „На кого? Това чак ме шокира. Има някакъв манталитет, който е много плашещ – манталитет на недосегаемост, сходен с късните 80 години. ГЕРБ не е БКП, няма чл. 1 на Конституцията. Аз ги гледам и в парламента същите хора – Радев, [Цвета] Караянчева – на Атанасов гвардийката. Като чуят критика към ГЕРБ, те скачат, започват да викат. Сега искат извинение, защото ги критикувам. Те в момента са сърдити, че получават сериозна, основателна критика, докато сегашната псевдоопозиция – БСП и ДПС, им се подмазва и се ослушва за някой къшей от властта“.

ГЕРБ не се ядосват защото ДСБ „преяжда с власт“, а защото „имат независима опозиция, която не могат да купят и да прилъжат, с която нямат общи икономически корени и интереси, както с БСП и ДПС“.

„След това си намират опорна точка, защото нямат политически аргументи. Не могат да се сбият политически с нас, защото когато излезем на терена на политиката, се принуждават през най-високо ниво, премиера, да се приемат нашите тези“, каза Кънев и даде за пример обществените поръчки – след като месеци наред всички са отричали твърденията на ДСБ, че поръчките отиват в ДПС, накрая „излиза премиерът и казва: „Вярно е, прекратявам ги“. По този начин ГЕРБ излага лидера си, коментира Кънев.

Помолен да коментира обвиненията за назначения на членове на ДСБ във властта, той посочи, че от споменаваните лица само Добри Валачев (Добромир Валачев, зам.-областен управител на Габрово, бел.ред.) и Цветко Георгиев (Цветомир Георгиев, зам.-министър на вътрешните работи, бел.ред.) са членове на неговата партия, а огромната част от хората дори не ги познава и не е знаел, че заемат тези позиции.

Има единични хора, които аз лично съм предлагал на премиера, като зам.-министър Николай Николов в енергетиката – човек, който няма нищо общо с ДСБ. „И с това горе-долу се приключва“.

„Шефът на „Терем“ Стоил Яков е мое предложение, да, с което, към днешна дата мога само да се гордея“, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ потвърди, че неговият кум – адвокат Васил Танков, има граждански договор с „Терем“ за юридически и консултантски услуги, но отрече да го е уреждал. „Стоил и Васил (Яков, бел.ред.) се познават отдавна. Проучих договора и полученото според платеното е много изгодна сделка за „Терем“, така че нищо чудно, че дружеството е на 3 млн. печалба, коментира лидерът на ДСБ.

Кънев се опита да изясни и позицията си за Реформаторския блок (РБ) и мястото на ДСБ в него и във властта.

Всеки министър е министър на РБ, каза той. Формално погледнато ДСБ, ДБГ, СДС нямат споразумение с ГЕРБ. Без РБ и неговият резултат на изборите, никой нямаше да е министър. „Гръб на всеки министър е премиерът. Ако на някой гръб са му [Меглена] Кунева и [Божидар] Лукарски, жална му майка“.

На думите на министър-председателя Бойко Борисов, че „не е проблем, че ДСБ имат хора във властта, проблемът е, че не искат да носят отговорност за тях“, Кънев отговори: „Не носим отговорност за управлението – това е смисълът на нашето оттегляне. Кадровата политика е изцяло отговорност на правителството и премиера. Нашата отговорност имаше лимит – ще стане ли съдебната реформа според юлския компромис. Като не стана, като не понесоха те отговорност и се подиграха с подписа си и с избирателите си, ние отговорност не можем да носим“.

източник: btvnovinite.bg

3 коментара
20 Март 2016 12:09 | електората
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Тоя злобар с тънките устнички и същевременно хиена със ситни зъбички, вече е аут от политическата сцена дори да не го осъзнава още! Чак до такава степен властитутки и то болезнено амбициозни за власт и пари не са добри за никоя партия. Постепенно ще го отлюспят от всякъде преди да се е окопитил


20 Март 2016 12:24 | воти
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

ТОЯ РАДАН. САМО РАЗБУТВА ХОРАТА .И ТОЯ КАТО САНИШЕВ. БАРЕКОВ ИВАН КОСТОВ И ДР. ДА ЗЕМЕ ДА СЕ СКРИЕ В ДЪН ЗЕМЯ .ЧЕ АКО СВАЛЯТ БОЙКО .ЩЕ ЗАКОПАТ ДЪРЖАВАТА СЪВСЕМ. НЕ ГО БИВА ЗА НИЩО.


20 Март 2016 13:29 | странник
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Най-напред искам да питам как така резултатът на първия коментиращ се превърна от минус 4 на плюс 1?! Прочетох внимателно статията и подкрепям изцяло мнението на господин Кънев. Няма по- точни политици в България от ДСБ, но истината ужасно боли, а при герберастите тя е непоносима. Боко от време на време проумява, но страхът у останалите е панически, защото хем са некомпетентни, хем безотговорни и се лутат като безпаметни, чакайки да чуят бащицата и да се откажат от недомислията си
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар